Artvin Kafkasör Bölgesi Nazım İmar Planını değerlendiren Akçelik: Ya mücadele ya yok oluş!

0
597

Artvin Kafkasör’e yapımı düşünülen tesisin imar planını değerlendiren Akçelik: Yapı Kafkasör’ün doğasına büyük tehdit

Artvin’e yönelik rant odaklı projeler devam ederken son olarak Arap turizmini geliştirmek iddiasıyla ”Artvin Kafkasör Bölgesi Uygulama İmar Planı” hazırlandı. BirGün, planın ayrıntılarını TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Cevahir Efe Akçelik’e sordu. Akçelik, “Artvin ya mücadele ederek doğal yaşam alanlarının yabancı ve yandaş şirketler eliyle yağmalanmasına dur diyecek ya da bu yılgınlıkla devam ederek Artvin’in giderek yok oluşunu izleyecek” dedi.

Akçelik imar planının ne zaman hazırlandığını anlattı. Kültür ve Turizm Bakanlığınca 13.08.2014 tarihinde onaylanan 1/25000 ölçekli çevre düzeni planında yer alan “T1 Turizm Yerleşme Alanı” nın olduğu Kafkasör Bölgesi ve “T2 Turizm Yerleşme Alanı” ve “Kış Sporları Alanı” nın bulunduğu Atabarı Bölgesi için Artvin Belediye Başkanlığı hazırlatılan ve Bakanlığa iletilen 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı ile 1/25000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği Bakanlık Plan İnceleme ve Değerlendirme Kurulu’nun 23.03.2017 tarih ve 2017-5/02 sayılı kararı doğrultusunda onaylandığını belirten Akçelik, devamında şunları söyledi, “10.08.2017 tarihinden itibaren 11.09.2017 tarihine kadar askıda kalmıştır. Plan askıdan indikten sonra 7 gün içerisinde bakanlığa gönderilecek ve bir dava süreci olmazsa kısa sürede uygulamaya konulacak gibi duruyor. Zaten geçtiğimiz Artvin Belediye Başkanı ve Katarlı yetkililerin gündeminde bu planlar vardı.”

Mini bir AVM inşa edilecek
Planın ayrıntılarıyla ilgili bilgi veren Akçelik, “1/1000 Ölçekli Artvin Kafkasör Bölgesi Uygulama İmar Planı’nı incelediğimiz zaman, Kafkasör Bölgesine; Turizm Tesis Alanı olarak belirlenen bölgeye otel, motel, tatil köyü, konaklama tesisi gibi tesisler yapılacak. Ayrıca parselde tesis bütünlüğünü sağlamak koşuluyla turizm tesis alanında birden fazla yapı yapılabileceği de belirtilmiş” şeklinde konuştu. Günübirlik tesis olarak belirtilen bölgede lokanta, kafeterya ve benzeri tesisler, Kamping alanı olarak belirtilen bölgede duş, gölgelik, mutfak gibi yapılar, İbadet alanı olarak belirtilen bölgeye cami yapılacağını söyleyen Akçelik konuşmasına şöyle devam etti, “Rekreasyon alanı olarak belirtilen bölgeye macera parkı oyun alanı, Spor tesisi olarak belirtilen bölgeye boğa güreşlerinin yapılacağı arena, uluslararası spor müsabakalarının gerçekleştirileceği kapalı spor alanları, futbol takımlarının kondisyon kamp amaçlı kullanımına yönelik 70*105 futbol sahası, otopark, Meydan Alanı olarak belirtilen bölgeye kapalı otopark, kayak kiralama ve satış birimleri gibi ticari tesisler tiyatro, sinema gibi etkinlik alanlarının olacağı, anladığımız kadarıyla mini bir AVM inşa edilecek. Orman alanı olarak belirtilen bölgedeki bisiklet yolları, yürüyüş noktaları ve teraslar yapılacak, bu yollar kış şartlarına uygun malzeme ile kaplanacak, yollarda iyileştirme ve genişletme çalışmaları yapılacak. 1/1000 Ölçekli Artvin Atabarı Bölgesi Uygulama İmar Planı incelendiği zaman Atabarı Bölgesi’ne de benzer faaliyetler planlanıyor. Bölgede bulunan kış sporları alanı genişletiliyor, bölgeye otel, motel gibi konaklama tesisleri inşa edilecek.”

Turizm adı altında ekolojik yıkım
“Doğu Karadeniz’de ekolojik yıkım son olarak ‘turizm’ adı altında yapılmaya başlanan projelerle yeni bir boyut kazanmış durumda. Doğu Karadeniz Turizm Master Planında belirtildiği üzere Arap sermayesini bölgeye çekmek için bu projeler planlanıyor” diyen Akçelik konuşmasını şöyle sürdürdü, “doğa turizmi, eko-turizm, macera turizmi ve kış turizmi gibi dört mevsim turizm olanakları adı altında deklare edilen projeler sonucu doğaya geri dönüşü mümkün olmayan zararlar veriliyor. Yukarıdaki imar planlarının uygulanması durumunda Kafkasör ve Atabarı bölgelerindeki nüfus yoğunluğunun artması sonucu doğal dengenin bozulması, endemik türlerin riske girmesi, flora ve faunada yaratılan stres gibi birçok olumsuzluk görülecektir.”

Halkın bir tercih yapması gerekiyor
Artvin üzerinde Cerattepe olaylarından sonra yoğun bir baskı olduğunu kaydeden Akçelik tam bir yıldır her türlü yürüyüş, basın açıklaması, toplantı, miting, çadır kurma, stant açma, oturma eylemi, afiş, pankart, bildiri vb. türündeki tüm etkinlikler Valiliğin iznine bağlanmış durumda olduğunu belirtti. “Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe’nin Katarlı yetkililer ile yaptığı görüşme kamuoyunda bir rahatsızlık yaratmış vaziyette ancak yaratılan baskı ortamından ötürü bu tepkisellik eyleme dönüşemiyor” ifadelerini kullanan Akçelik konuşmasını şöyle sonlandırdı, “Ancak halkın bir tercih yapması gerekiyor. Muhtemelen ekonomik kalkınma ve istihdam propagandası ile aktarılacak olan bu projelere karşı Artvin ya mücadele ederek doğal yaşam alanlarının yabancı ve yandaş şirketler eliyle yağmalanmasına dur diyecek ya da bu yılgınlıkla devam ederek Artvin’in giderek yok oluşunu izleyecek.”

Yaşar Gökdemir / BirGün