Artvin Orman Bölgede Mücadeleye Devam

0
906

 

ARTVİN – Artvin Orman Bölge Müdürlüğü Orman zararlılarıyla mücadele kapsamında yaptığı çalışmaları ile dikkat çekiyor.

Artvin Orman Bölge Müdürlüğün Biyolojik Mücadele laboratuvarında yapılan çalışmalar ile Bölge Müdürlüğü sınırları içinde orman zararlıları ile mücadele başarılı sonuçlar elde etmiş, komşu Bölge Müdürlüğü ormanlarında da mücadele çalışmalarına destek vererek, doğal dengenin oluşmasına katkıda bulunuluyor.

Konuyla ilgili Artvin Orman Bölge Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada yapılan başarılı çalışmaların sonucunda, hem yurt dışından konunun uzmanlarının ağırlayıp, hem de yurt dışı ülkelerine giderek bilgi paylaşımlarında bulunulduğu belirtilerek şu bilgilere yer verildi:

Mücadele Çalışmaları kapsamında; Dev Soymuk Kabuk Böceği (D.micans) la mücadele için Artvin Orman Bölge Müdürlüğü Artvin, Ardanuç ve Şavşat Orman İşletme Müdürlüklerinde kurulan laboratuvarlarında üretilen 2.555.000 adet yırtıcı (Avcı) böceği ile, önce Artvin ormanlarında doğal denge sağlandıktan sonra münferit yıllarda Erzurum, Giresun ve Trabzon Orman Bölge Müdürlüklerine de 1.128.000 adet Avcı böcek verilerek çevre Orman Bölge Müdürlüklerinde de doğal denge oluşmasına katkı sağlandı.

Sekiz Dişli Kabuk Böceği (İps typographus) adlı zararlı böcek ile yapılan mücadele kapsamında 1999 dan sonraki yıllarda yaklaşık 1.000.000 m3 ladin ormanlarının kurumasına neden olarak, Artvin Ormanlarında dumansız yangın çıkarmıştır. Bu kapsamda yapılan Mekanik, Biyoteknik ve Biyolojik mücadele çalışmalarının sonunda doğal denge sağlanmıştır. Zararın yoğun olduğu yıllarda ormanlara yaklaşık 15.000 adet feremon tuzağı asılarak 390.000.000 adet zararlı böcek toplattırılıp imha edilmiştir. Yine laboratuar şartlarında bu böceği yiyen avcı böcekler üretilerek ormanlara verilmektedir. Ayrıca yine ormana zarar veren böceği yiyen, böcekçil kuşlar için, Artvin Orman Bölge Müdürlüğü sınırlarında her yıl ortalama 1000 adet kuş yuvası ormanlara asılarak, yuvasız kuşların bölgeye yerleşmesi sağlamaktadır.

Kestane ağaçlarında zarar yapan “Kestane Dal Kanseri” ne karşı Türkiye de sadece Artvin ve Bolu da ki laboratuarlarda hypovirülent virüsü üretilip, kestanedeki kanserli hücrelere verilerek biyolojik mücadele ile ağaçlar tedavi edilmektedir.

Artvin Orman Bölge Müdürlüğü’31nün orman zararlılarıyla mücadele çalışmalarının uzun yıllardır her safhasında bulunan konusunda uzman biyolog Yaşar Aksu; Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde gerek laboratuar kuruluş aşamalarında, gerekse üretim aşamalarında her türlü teknik destek ve bilgi aktarımının yanında fiili olarak ta arazi çalışmalarında bulunulmuştur. Bu çalışmalar zaman zaman ülke sınırları dışında Arnavutluk, Gürcistan gibi ülkelerde laboratuar kurulumunda bilgi desteğinin yanında kuruluş aşamalarında ki çalışmalara da katılım sağlamıştır. Ayrıca Çin, İtalya, Comarlar Cumhuriyeti gibi yurtdışı programlarına katılarak bilgi paylaşımında bulunulmuştur. Mücadeledeki başarılı çalışmalarımızdan dolayı Gürcistan, Meksika, Honduras ve Acara cumhuriyeti gibi ülkelerden teknik elemanlar gelerek laboratuarımızdaki mücadele çalışmalarını yerinde incelemişlerdir.

Bütün bu çalışmalardan sonra şimdi de Artvin ormanlarında Şimşir ağacında yoğun zarar yapmaya başlayan Cydalima perspectalis adlı kelebeğin larvalarına karşı Türkiye’de ilk defa 4 Ağustos 2016 tarihinde mikrobiyal projesi tanzim edilerek onaylandıktan sonra mücadele çalışmaları başlatılmıştır. Bu kapsamda deneme amaçlı sırt pompaları ile ilaçlama yapılmakta olup ayrıca laboratuar şartlarında alternatif mücadele yöntemleri üzerinde çalışmalar devam etmektedir.”