Bir seçimden diğerine: Yerel seçimler

0
771

Doğa Yenigün

İktidardan biri yerel seçimler lafı ettiyse, demek ki “üç vakte kadar” seçimler olacak. Her tarafta ekonomide “sert iniş”, “acı reçete” gibi laflar edilirken, iktidarın ekonomik krizden önce yerel seçimleri de aradan çıkarıp beş yıllık iktidarını garanti altına almak istemesi gayet normal.

Muhalefetin de iktidarın düello çağrısına hayır deme şansı yok.

Ama yurttaşlar olarak seçimlerden illallah ettik! Üç yılda beşinci seçim olacak yerel seçimler. Adeta azap ordusuna döndük, o seçimden bu seçime koşturan.

Gerçi artık seçim kelimesi yanlış. Çünkü normalde seçimlerde partiler ve adaylar yarışır. Ama bizde son zamanlarda bir parti-devlet aygıtı ile karşı karşıya olduğumuz için, adeta muhalefet partileri devlet ile yarışa giriyor gibi oluyor. AKP her türlü devlet olanağı ile, valisinden emniyetine, bakanlıklardan muhtarlarına kadar elbirliği ile seçime giriyor. Dolayısıyla onlar her durumda seçimlere hazır ve nazır durumda oluyor.

Muhalefet ise hep hazırlıksız yakalanıyor seçimlere. Bu yüzden de iktidarı bir türlü yakalayamıyor.

Yerel seçimlerde de muhtemelen aynı oyun tekrar oynanacak.

Fakat yerel seçimlerin her zaman genel seçimlerden farklı bir havası vardır. En başta bir ülke seçim barajı diye bir şey yok. Elbette iktidar partisi son seçimden de başarılı çıkmış olmanın avantajı ve avantası ile 1-0 önde başlayacaktır. Yine de adayın kim olduğundan farklı kimlik, grup vs. arasındaki gerilimlere kadar birçok yerel faktör seçimlerin kaderini etkileyebilmektedir. Örneğin 2014’te Hopa’da AKP’nin 26 oy farkla belediye başkanlığını kazanması. Solun üç adayla yarıştığı seçimde AKP, Hemşinli bir aday göstererek kıl payı öne geçmişti.

24 Haziran seçimlerinin sonuçları yerel seçimlerin Artvin ve ilçelerinde oldukça çekişmeli geçeceğini gösteriyor.

Yüksek Seçim Kurulu tarafından açıklanan sayım sonuçlarına göre konuşursak ilçelerde şöyle bir durum ortaya çıkıyor: Ardanuç, Hopa ve Kemalpaşa’da CHP, HDP’ye oy veren sol-sosyalistler ile kuracağı ittifakla rahatlıkla birinci parti oluyor. Hopa’da belediye sınırları içinde CHP 5062, HDP ise 1405 oy almış. İkisinin toplamı AKP-MHP’nin toplam oyunu (4879) aşıyor. Kemalpaşa’da CHP 1481, HDP 533 oy almış gözüküyor. 2014 yerel seçim sonuçları ile karşılaştırılırsa K.paşa’da solun oylarında artış gözükmektedir. 2014 yerel seçiminde CHP ve ÖDP’nin toplam oyu 1761 iken 24 Haziran’da CHP ile HDP oylarının toplamı 2014’ü bulmuş. Buna karşılık 2014’te AKP-MHP oyu 1525 iken 24 Haziran seçimlerinde 1125’te kalmış. 

AKP-MHP ise Arhavi, Borçka ve Yusufeli’nde rahatlıkla belediyeleri alacak gözüküyor. Bu üç ilçede Cumhur İttifakı açık ara ile önde.

Artvin Merkez, Şavşat ve Murgul da ise durum başa baş gözüküyor. Buralarda kilit parti İYİ Parti. İYİ Parti, kimi desteklerse o kazanacak. 24 Haziran seçimlerinde kurulan Cumhur İttifakı sürüyor. Ama aynı şey seçimi kaybeden Millet İttifakı için söylenemez. Bu nedenle yerel seçimlerde ittifakların yeniden tesis edilmesi gerektiği açık. İyi Parti’nin bir kere ile köprüleri attıktan sonra yeniden AKP-MHP ile ittifak kurması, tabanında “madem AKP-MHP ile gül gibi birlik yapacaktık, neden ayrı parti kurduk” diye tepkiye neden olabilir.

Özellikle Artvin Merkez’de CHP ile İYİ Parti arasında kurulacak ittifak önemli. Bütün Artvinlilerin belası olan Cerattepe’deki maden faaliyetine AKP belediyesinin verdiği destek herkesin malumu. Meral Akşener, Artvin’e yaptığı ziyarette, Cerattepe’deki madenciliğe değinerek, karşı olduklarını açıklamıştı.

Sonuç olarak, yukarıda da belirttiğim gibi, yerel seçimlerde ulusal seçimlerden farklı etkenler, dinamikler daha etkili olabiliyor. Dolayısıyla sadece 24 Haziran verileri üzerinden yapılacak tahminler kimseyi rehavete düşürmemesi gerekiyor. Hele ki muhalefetin, başta da CHP’yi. Çünkü yine bir “kurultay” tartışmasına girdi CHP. Dikkat ederseniz, yandaş medyanın tüm programlarında AKP’liler CHP’nin kurultayını konuşuyorlar. CHP’yi kurultay gündemi ile meşgul ederken kendileri de yerel seçimlere hazırlık yapıyorlar!

Bu tarafta ise başka sorunlar var. Örneğin belediye başkan adayları nasıl belirlenecek? Ön seçim yapılacak mı? Nasıl bir yerel yönetim programı oluşturulacak? Kimlerle nasıl ittifak kurulacak? Bu ve benzeri sorular önemli. Çünkü her seçimde olduğu gibi, küskünler oluyor. Ayrıca 24 Haziran seçimi muhalif seçmende umutsuzluk yarattı, yerel seçimler heyecan yaratmayabilir, oy kullanmayanların sayısını arttırabilir, vs.

Muhalefetin kendi iç sorunları yerine bir an önce bu konularda akıl ve güç birliği geliştirmesi gerekiyor.