Bulutlar Yanıbaşınızda

0
1785
????????????????????????????????????

ARTVİN-Eşsiz doğal güzelliğiyle Artvin’in önemli turizm merkezlerinden biri olan Hatila Vadisi Milli Parkı’nda inşa edilen Türkiye’nin en yüksek cam seyir terasının inşası tamamlandı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce Hatila Vadisi Sıkıldım Kayası mevkisinde 27 Mayıs 2015 tarihinde Artvin Valisi Kemal Cirit ve Artvin Ak Parti Milletvekili İsrafil Kışla’nın katılımıyla gerçekleşen törenle inşasına başlanan cam seyir terasının yapımı tamamlandı. Resmi açılışı yapılmamış olsa da Hatila Vadisi Cam Seyir Terasının tamamlandığını duyan doğa tutkunları ve fotoğraf severler soğuk havalara aldırış etmeden bölgeye giderek fotoğraf çekmeye başladı.

220 metre yükseklikte sarp kayalara monte edilerek yapılan cam seyir terası bu yüksekliğiyle Türkiye’nin en yüksek terası olma özelliğine sahip oldu. Kaya birleşim noktasından 15 metrelik mesafeye uzanan cam seyir terası, 7 metre uzunlukta ve 7,5 metre genişlikte inşa edildi. 50 metrekare genişliğinde cam alana sahip seyir terasın resmi olarak hizmete girmesiyle Hatila Vadisi Milli Parkı’na daha fazla turist çekilmesi hedefleniyor.

Seyir Terasının tamamlandığını duyup arkadaş grubuyla bölgeye fotoğraf çekmeye giden doğa fotoğraf tutkunu Buket Çelik Artvin’in enlerin kenti olduğunu ifade ederek, “Türkiye’nin en büyük barajı, en büyük Atatürk Heykeli, Türkiye’nin En Yüksek Dengeli Konsol Köprüsü Artvin’de. Bunlara bir yenisi daha eklendi. Türkiye’nin en yüksek cam seyir terası da Artvin’de yapıldı. Türkiye’nin her yerinden doğaseverleri buraya davet ediyoruz. Burasını mutlaka görmeleri gerek. Özellikle fotoğrafçıların gelmesini ve bu güzelliklerimizi çekip tüm Türkiye’ye hatta tüm dünyaya tanıtmalarını istiyoruz Artvin merkezden yarım saat mesafede ulaşımı kolay ” dedi.

Bölge halkı da yatırımdan memnun olduklarını ifade ederek Hatila’ya yatırımın sadece bununla kalmamasını istedi.

Hatila Vadisi Milli Parkı

Geçtiğimiz günlerde Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Hatila Vadisi Milli Parkı’nda yapılan “Türkiye’nin en yüksek cam seyir Terası”nın 2016 başında açılacağını, teras sayesinde yılda yaklaşık 100 bin kişinin milli parkı ziyaret etmesinin beklendiğini açıklamıştı.

CamSeyirTerasiHatilaArtvin“Hatila Vadisi Milli Park sahası, merkez ilçe sınırları içerisinde, Hatila Vadisi’ndeki Hatila deresi ve birçok yan derelerini içerir. Vadi boyunca değişik kayaç türleri görülmekle birlikte, bu kayaçların hemen hepsi derinlik volkanizmasının ürünü. Hatila Vadisinin genel karakteri; V tipi, dar tabanlı, genç vadi özelliğindedir. Vadi boyunca litolojik farklılıklardan kaynaklanan eğim kırıkları ortaya çıkmış. Bu eğim kırıkları, akarsuda şelalelerin oluşumunu sağlamış. Vadi yatağının derine aşınmasının, yana doğru açılımından daha kuvvetli olmasından dolayı vadi yamaçlarının eğimi yüzde 80 hatta kimi kesimlerde yüzde 100’e ulaşır. Yamaçların gerek fiziksel parçalanma ve kütle hareketleri gerekse yan dere ve heyelanlarla işlenmesi sonucu vadide çok haşin bir topografya ortaya çıkmış. Bu topografya, vadinin orta kesimlerinde kanyon ve boğaz oluşumunu sağlamış. Vadinin orta ve yukarı ağzında çok zengin ve yoğun olan ve jetatif örtü; bünyesinde çok çeşitli bitki türlerini barındırmakta. Sahada 530 çeşit bitki türü mevcut. Bunlardan 85 adedi relik-endemik türdür. Bitki türlerinden 50 civarındaki türler ilaç sanayiinde kullanılan bitkiler yetişiyor. Sahada bulunan bitki türlerinden bazıları, ağaç olarak; Ladin, Köknar, Sarıçam, Kayın, Gürgen, Kızılağaç, Meşe, Alıç, Karaağaç, Akçaağaç, Kavak, Kestane, Porsuk ve Ihlamur, Ağaççık olarak; Orman gülü, Fındık, Şimşir, Karayemiş, Üvez, Çalı Olarak; Yaban Gülü, Böğürtlen, Ayı Üzümü, Otsu Bitkiler Olarak da; Çoban Püskülü, Çilek, Eğrelti Otu, Kekik, Mürver ve ısırgan türleri bulunmakta.

Hayvan Türleri Olarak; Memeli Hayvanlardan Dağ keçisi, Sincap, Sansar, Ayı, Domuz, Kurt, Tilki, Tavşan, Çakal, Ceylan, Kuş Türlerinden; Dağ Horozu, Keklik, Serçe, Ağaçkakan, Karatavuk, Atmaca, Bıldırcın, Doğan;  Balık Türlerinden; Alabalık ve Sürüngenlerden; Kertenkele, yılan ve Kaplumbağa türleri bulunmakta.