Ehliyette yeni yönetmelikte neler değişti?

0
515

Özel Artvin Sürücü Kursu ehliyetle ilgili yapılan değişikliklere ilişkin şu açıklamalarda bulunuldu: “1 Ocak 2016 tarihi itibariyle sürücü belgeleri yenilenmeye başladı. Uluslararası standarda getirilerek 80 ülkede geçerli hale geldi. Ehliyetlere Avrupa standardı getirildi. Ehliyet sınıf sayısı 16’ya çıktı. Şu anki ehliyet sınıfları A1, A2, A, B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, DE, M, F ve G olarak sıralanmaktadır. B grubu için 10 senede, E grubu için 5 senede bir sağlık raporu istenecek. Böylelikle ömürlük ehliyet uygulaması ortadan kalktı.

Sürücü kurslarına yazılan sürücüler direkt minibüs süremeyecek. En az B grubu ehliyetinin olması ve yaşının 21 olması istenmektedir.

Eskiden direksiyon sınavlarında tek stopta aday başarısız kabul ediliyordu. Yeni yönetmelikte iki defa stop eden aday sınavda başarısız kabul edilmeye başlandı.

Direksiyon sınavları 30 dakika sürmekteydi 35 dakikaya yükseltildi. İlk 5 dakikasında adayın heyecanını yenmesi için araç tanımayla ilgili sorular soruluyor.

Teorik sınavlarda artık trafik adabı soruları da sorulmaya başlandı. Toplam 50 soru sorulan ve 60 dakika süren ehliyet sınavının uygulamasında değişiklik yapılmamıştır. 2017 yılında 50 soru sorulacak ve sınav süresi 60 dakika olarak devam edecektir.

2016 yılından beri sürücü adayı otomatik vites araç kullanabilmek için başvuruda bulunabiliyor. Uygulama dersleri ve uygulama sınavı otomatik vitesli araçta gerçekleştirilecek. Fakat ehliyet belgesiyle manuel araç süremeyecek.

Ehliyet belgeleri Avrupa standardına uygun olduğu için yurt dışında yaşanan problemlerin önüne geçilecek.

Sürücü kurslarına taban fiyat uygulaması geldi.  Her ilde kurulan komisyonlar o ilin sosyo-ekonomik durumuna göre fiyat belirlemektedir. O ilde belirlenen fiyattan daha düşük bir fiyatı kurslar veremeyecek. Yani pazarlık söz konusu olmayacak. Ödemeler banka yoluyla veya kredi kartı ile tahsil edilmektedir.

Ehliyet sınavı için eğitim düzeyi değişmemiştir. İlkokul mezunları başvuruda bulunabilmektedir.

Aday Sürücü (Stajyer Ehliyet); İlk defa sürücü belgesi alanlar ile herhangi bir sebeple sürücü belgesi iptal edilmiş olup da yeniden sürücü belgesi alanlar, belgenin alındığı tarihten itibaren iki yıl süreyle aday sürücü olarak kabul edilir.

Stajyer ehliyet uygulamasında sürücü, 2 sene boyunca 75 ceza puanına ulaşırsa, ehliyetine el koyulacak ve psikolojik durumunun tespiti için psikoteknik testine girmesi gerekecektir. Psiko-teknik belgesi aldıktan sonra sürücü kursuna başvurarak tekrar ehliyet alması gerekecek.

İki yıl boyunca; Üç kez trafik ışıklarının ihlal edilmesi, Hız limitlerinin üç defa ihlali,  Sağa-sola, dönel kavşaklarda yayalara, bisiklet kullanıcılarına geçiş hakkının 3 defa ihlal edilmesi,

Okul geçitlerinde öğrenci geçişlerinin ihlal edilmesi, Emniyet kemerinin 3 defa takılmaması, Araç cinsine bakılmaksızın 0,20 promil alkol ile yakalanmak, Ölümle sonuçlanan trafik kazalarında asli kusurlu olmak durumlarında sürücü belgesi iptal edilir.

Stajyer Ehliyet Nasıl Olacak?

İnsanlarda şöyle bir algı oluştu aday sürücü ehliyetlerinin farklı olacağı zannediliyor. Hayır, öyle bir durum yok. Hatta ehliyetler üzerinde sizlerin aday sürücü olduğunuzu işaret eden herhangi bir ibare dahi bulunmuyor. Sistemsel olarak emniyet kayıtlarında aday sürücü olduğunuzun bilgisi yer alıyor.

İki sene sonunda herhangi bir kusurunuz yoksa kendiliğinden aday sürücülüğünüz kalkacak. Kart yenilemenize gerek yok. Herhangi bir başvuru veya ücret ödemenize de gerek yok. Bu yasa 2016 yılından itibaren “ilk defa ehliyet alanları” kapsıyor. Daha önce belgesi olup sınıf yükseltenleri veya başka bir sınıftan ehliyet alacakları kapsamıyor.

Bu yasa sürücü belgesi alanları ve herhangi bir sebeple sürücü belgesi iptal edilmiş olup da yeniden sürücü belgesi alanları ilgilendiriyor.”