Fındık Zararlılarına Karşı Mücadele

0
1449

BORÇKA-Borçka Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından “FindikZararlisi ile mücadele” hakkında yapılan açıklamada, fındık kozalak akarına karşı en etkili mücadele şekli mekanik mücadele olduğu belirtildi.

Borçka Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada; “Özel bir fındık zararlısı olan fındık kozalak akarı, meyve veya sürgün gözlerine girerek onların şişkinleşip Kozalak şeklini almalarına sebep olur. Deforme olan gözler gelişemediğinden uç kurumaları ve meyvelerde azalma görülür. Genel olarak her üç sürgünden biri meyve sürgünüdür. Bu durumda her kozalak bir meyveye zarar verir. Fındık Kozalak Akarına karşı en hassas fındık çeşidi Tombul Fındıktır. Bu çeşitte zararlının yoğun olduğu dönemde yüzde 70 e varan ürün kayıplarına neden olabilmektedir. Fındık Kozalak Akarına karşı en etkili mücadele şekli Mekanik Mücadeledir. Mekanik mücadele, kozalakların kışın yapraksız dönemde toplanıp bahçe içerisinde bir yere bırakılması şeklinde yapılan bir mücadele yöntemidir. Sürekli mekanik mücadele yapılan bahçelerde kimyasal mücadeleye gerek yoktur. Mekanik mücadele kozalak akarlarına karşı oldukça etkili bir yöntemdir. Kozalaklar, kışın yapraksız dönemde iken toplanıp bahçe içerisinde bir yere bırakılmalıdır. Kesinlikle yakılmamalı veya gömülmemelidir. Kozalakların içerisi diğer faydalı akar veya böcekler için de barınak yeridir. Kozalaklar içerisindeki yararlı böcekler ve akarlar kış döneminde de hareketli olduklarından kozalaklar toplandıktan sonra kuruyan kozalakları terk ederek başka canlılar üzerinde beslenip faaliyetlerini sürdürebilirler. Fındık kozalak akarları ise, çok yavaş hareket ettikleri ve olumsuz çevre şartlarından çok çabuk etkilendikleri için kozalakları terk edemezler. Zamanla kuruyan kozalaklar içerisinde beslenemedikleri için ölürler” ifadelerine yer verildi.

KozalakKimyasal mücadele için ekonomik eşik, bir dalda ortalama 5 kozalak olarak tespit edildiğini belirten Borçka Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü açıklamalarının devamında; “İlaçlamaların akarların göçünün yoğun olduğu dönemde Nisan sonu-Mayıs başındaki bir haftalık dönemde, yeni gelişen meyveler mercimek büyüklüğünde iken yapılması gereklidir. Kozalak akarlarına karşı etkili kimyasal ilaçlar bulunmasına rağmen, doğal düşmanlara, çevreye ve arılara zararsız olması da düşünülerek Sulandırılabilir Kükürt (%80 WP) öncelikle tercih edilmelidir. Belirtilen dönemde bir defaya mahsus olmak üzere, 100 lt suya 400 gr dozunda uygulanmalı ve ilaçlamada tam kaplama sağlanmalıdır” şeklinde açıklama da bulunuldu.