Havalar soğudu; ısınma ve hava kirliliği derdi başladı

0
716

Havaların soğumasıyla birlikte, Artvin ve ilçeleri ısınma derdine düştü.

Yakıt tüketimin artması hem hava kirliliğinin oluşmasına hem de parasal harcamanın artışına neden oluyor.

Bu konuda basına açıklamalarda bulunan Artvin Makine Mühendisleri Odası Başkanı Şener Kaya; “Hava kirliliği kış aylarının gelmesiyle artış gösterir. Bu değişimin sebeplerini birkaç grupta şekillendirebiliriz. Nüfus artışı ve gelir düzeyinin yükselmesine paralel olarak, sayısı hızla artan motorlu taşıtlardan çıkan egzoz gazları, hava kirliliğinde önemli bir faktör oluşturmaktadır. Isınmadan kaynaklanan hava kirliliği en büyük faktör olarak karşımıza çıkmaktadır. Ülkemizde ve şehrimizde özellikle ısınma amaçlı, düşük kalorili ve kükürt oranı yüksek kömürlerin kullanılması ve yanlış yakma tekniklerinin uygulanması yüksek oranda hava kirliliğine yol açmaktadır.

Artvin Makina Mühendisleri Odası olarak, vatandaşlarımızın hava kirliliği konusunda daha dikkatli olmaları noktasında uyarıyor,  aşağıda sıraladığımız tedbirleri uyguladıkça hem hava kirliliğini önlemiş olacaklarını hem de şahsi ve ülke ekonomisine katkı sağlayacaklarını bildiriyor, istedikleri takdir de odamız teknik görevlilerinden gereken teknik destekleri alabileceklerini kamuoyuna duyuruyoruz.

  • Kalorifer kazanlarının tekniğine uygun yakılması ve kazan bakımı işlerinde çalışacak kişilerin “Sıcak Su Kazan Operatörü” kursuna katılarak “Sıcak Su Kazan Operatörü” belgesi almış olmaları, ateşçi/kaloriferci belgesi olmayan ehliyetsiz kişiler çalıştırılmamalıdır.
  • Soba ve kalorifer kazanları ile bacaların periyodik temizlikleri düzenli olarak yapılmalıdır.
  • Kalorifer kazanlarının periyodik kontrolleri yetkili kurumlara yaptırılmalıdır.
  • Vatandaşlarımızın kömürlerini “Katı Yakıt Satıcısı Kayıt Belgesi”  olan satıcılardan alması ve bu belgeyi görmeleri gerekmektedir.
  • Kömür torbaları üzerinde üretici/ithalatçı firma bilgileri, yakıtın özellikleri ve firma iletişim bilgileri bulunan torba kömürlerin kullanılması gerekmektedir.
  • Petrol koku, mineral yağ, araba lastiği parçaları, lastik, katı atıklar ve tekstil artıkları, kablolar, ıslak odun, boyalı odun, plastikler, ev eşyaları ve yemek atıkları gibi evsel atıklar, özel atıklar, tıbbi atıklar, asfalt ve asfalt ürünleri, boya ve boya ürünleri ile fuel-oil kaplarının ısınma amaçlı yakılmamalıdır.
  • Tüm ısıtma tesisatının bakımı ve temizliği düzenli olarak yapılmalıdır.
  • Kazan dairelerinin yeterince havalandırılarak işletme talimatlarına uyulması gerekmektedir.
  • Kışın oda havalandırması, tam açık pencerelerle kısa süre için yapılmalıdır. Gece/gündüz kullanılmayan alanlar ısıtılmamalı, kapılar kapalı tutulmalıdır.
  • Zaman ayarlı termostat kullanılmalıdır. Termostatlar kapı, pencere ve ısıveren aletlerin uzağına monte edilmelidir. Konuttan bir günden fazla ayrılması halinde termostat kapatılmalıdır. Termostat 19-20 °C ye ayarlanmalıdır. Bunun üzerindeki her 1 °C, % 6 daha fazla yakıt tüketimidir.
  • Kalorifer radyatörlerinde termostatlı vana kullanılmalıdır.
  • Kış gelmeden önce binalarda ve tesisatlarda ısı kaçağının önlenmesi için yalıtımlar kontrol edilmeli eksik olan kısımlar tamamlanmalıdır. Binanın çatı, duvar ve pencere yalıtımının tam olması halinde; çatı yalıtımında % 20, dış duvar yalıtımında % 15, pencere kapı yalıtımında % 15, sızdırmazlık önlemleriyle % 10 oranında enerji tasarrufu sağlanır. Bu türden ısı yalıtımı inşaat maliyetini en fazla %3 arttırırken, yıllık yakıt tüketimi ise %50 azalmaktadır.
  • Radyatörlerin üzeri, önü estetik sebeplerle kapatılmamalıdır. Radyatör arkasındaki duvara folyolu levhalar konulmalıdır. Böylece, %15 oranında yakıt tasarrufu sağlamak mümkündür. Pencere ve kapı yalıtımı, %15 oranında tasarruf demektir. Kalın ve pencereyi tamamen kapatan perdeler kullanılmalıdır.
  • Akışın sürekli olduğu binalarda giriş kapısı, kendiliğinden kapanabilir ve hava sızdırmazlığına uygun olmalıdır.
  • Dış ortam sıcaklığı gece ve gündüz dışarıda 15 derecenin, içeride ise 20 derecenin üzerinde olduğu günlerde kalorifer ve sobaların yakılmaması gerekmektedir.
  • Camlarda ısıcam (çift cam) sistemi kullanılmalıdır. Böylelikle, kışın ısı kaybında % 40-50, yazın ısı yalıtımında ise %15 oranında tasarruf sağlamak mümkündür. Kuru havada soğuk daha çok hissedilir. Bu nedenle, kışın odalar nemlendirilmelidir. Geceleri ve konuttan uzun süreli ayrılmalarda sıcaklık 15 derecenin altına düşmeyecek şekilde ayarlanmalıdır.”

Makine Mühendisi Şener Kaya son olarak, ‘’Bina yöneticileri ve kalorifer ateşçileri bu hususlarda hassasiyet gösterirse, inanıyorum ki daha yaşanabilir kış mevsimini geçireceğizdir’’ dedi.