Her Komardan Bir Yaprak Olsun Kiremidumuz – Nurcan Vayiç

0
1031

Nurcan Vayiç

Hemşince adı -Laşi, Lazca adı ise Mşkeri olan ormangülüne komar ağacı da deniyor. Karadeniz dağlarının içinde birçok ağacın arasında sarı, pembe, beyaz renkleriyle ve mis kokusuyla ayrı bir güzellik katıyor dağlarımıza. Sultan Selim’den, Cefuka’ya,

Balıklı dağından, Cankurtaran tepelerine ve Kaçkarlara kadar uzanan birçok güzelliği içinde banndıran, bazen kapılarınıza konuk olan inatçı bir güldür orman gülü.

Birçok çeşit boylara sahip olan orman gülleri toprağa kökleri bağlandığında çekip almak zordur. Ama biz bu güzelliğin yeni yeni farkına varıyoruz.

Gösterişli çiçekleri nedeniyle bahçelerde ve saksıda yetiştirilir. Adını parlak renkli alımlı çiçeklerinden alan bu bitkilerin bilimsel adı da ‘gül ağacı’ anlamında ki Yunanca sözcükten gelir.

Orman gülleri bazısı yapraklarını döken, bir bölümü ise yaz kış yeşil kalabilen çalılardır. Bahar ya da yaz geldiğinde bu çalıların üstü beyaz, san, pembe, kırmızı, mor ya da mavi çiçekler açar. Yapraklarının uzunluğu türe göre, birkaç santimetreden 60 santimetreye kadar değişir.

Kafkasya’dan Türkiye’ye kadar uzanan bölgelerde yabani olarak yetişen komar pembemsi mor, zifin tatlı, baygın kokulu parlak sarıçiçekler açar. Karadeniz ormanlarında öbürlerine göre daha seyrek bulunan Kafkas ormangülü ise sarımsı beyaz çiçekleriyle ayırt edilir.