Hopa’ya özgü yöre yemekleri

0
2808

HOPA’YA ÖZGÜ YÖRE YEMEKLERİ

Derleyen: Hasan Azaklı

KAPÇİYONİ MÇKİDİ (HAMSİLİ EKMEK)

hamsiliekmek

Kullanılan  malzeme:1kg.pazı,5-6 baş kuru soğan(varsa taze soğan da olabilir),1 adet orta boy patlıcan,8-10 adet sivri biber,bolca domates(arasında yeşil domates te olabilir)taze nane,maydanoz,pul biber,biraz karabiber,1 kase salamura edilmiş hamsi,mısır unu(mümkünse fırın unu),1,5 kg süt,1 su bardağı sıvı yağ.

Hazırlanışı:Sebzeler yıkandıktan sonra,pazı büyük olmayacak şekilde doğranır,soğanlar uzun uzun kesilir.Biber,maydanoz,nane,domates doğranarak pazıya eklenir.Hamsinin kılçığı çıkarılır.ince ince doğranır.Hazırlanan tüm malzeme güzelce harmanlanır.Üzerine mısır unu eklenir.Tekrar yoğrulur,ılıtılan süt karışımın üzerine eklenir.Arzuya göre karışımın içerisine 1 kase kadar kaynamış sütün kaynmağı eklenirse daha lezzetli bir ekmek elde edilir.Sıvı yağımızı ekleyip tekrar  yoğurduktan sonra  karışım tepsiye yayılır,200 derecede ısıtılmış fırına atılır.ekmeğin üzeri kızarana  kadar pişirilir.Pişirilen hamsili ekmek sıcakken servise alınabilir.

LAZ BÖREĞİ

lazboreği

Malzeme: 6 yumurta,1 bardak yoğurt,karabiber,2kg şeker,4kg süt,250 gram tereyağı,tuz,6 küçük kepçe un

Hazırlanışı:una yumurta kırırlır,tuz atılarak sütle yoğrularak üzeri örtülür.Muhallebisini hazırlamak için sütün içine yumurtalar kırılır,şekerde konularak alabildiği kadar un eklenerek karıştırılarak pişirilir.Üç ince yufka açılır,yağlanmış tepsiye konur.Yufkaların tepsiden büyük açılıp kenarlardan taşması lazımdır.Muhallebi yufkaların üzerine dökülür.Tereyağı eritilerek biraz muhallebinin üzerine ilave edilir.Karabiber serpilirBir yufka bırakılarak diğerlerinin kenarları muhallebinin  üzerine örtülür.Üç yufka daha açılır,muhallebinin üzerine konulup tepsiden taşırılır.Tepsinin üzerine oklavayla bastırılır.Taşanyufkalar kesilerek  dökülür.Tereyağı tepsinin üzerine dökülür.Fırına sürülerek kızartılır.

 

LUQU NCAXEYİ-LUQU KANKEYİ-(LAHANA EZMESİ-DÖVMESİ)

lahana ezmesi

Malzeme:1 kg lahana,2 kaşık mısır unu,1 kaşık tereyağı, bir parça içyağı,kırmızı biber,tuz

Hzırlanışı:Karalahana ayıklanır. Sonra suda az pişirilince içine mısır unu, tereyağı,iç yağı ve tuz konur.Lahana tam piştikten sonra dövülerek servis yapılır.

PİRİNÇLİ LAHANA

pirinçli lahana

Malzemeler:1 kilo kara lahana,1 kase pirinç,1 adet kuru soğan,2 yemek kaşığı sıvı yağ,1 yemek kaşığı salça,Tuz,Su

Hazırlanışı:Önce lahanaları yıkayıp doğrayın ve haşlayın. Lahana haşlanınca suyunu süzün ve elinizle iyice sıkın. Bir tencerede kuru soğanı yemeklik doğrayıp sıvı yağ ekleyip kavurun. Salçayı ve tuzu ekleyin kavurmaya devam edin. Sonra pirinç ve lahanayı ilave edin ve karıştırarak kavurun.Biraz kendi buharında kavurun ve su ekleyip ağzını kapatın. Pirinç ve lahana iyice pişince ocağın altını kapatın soğumaya bırakın. Dilediğiniz gibi servis yapın. İsterseniz içine iç yağı ekleyebilirsiniz.

KARALAHANA SARMASI

karalahana sarmasi

Malzemeler:2 demet karalahana,½ kg kuzu kıyması veya satır kıyması,½ su bardağı pirinç veya bulgur,½ çay bardağı sıvı yağ,2 orta boy soğan,1 diş sarımsak,Karabiber,Tuz,2 yemek kaşığı tereyağı,2-3 parça kemikli kuzu eti,1 su bardağı sıcak su

Hazırlanışı:Karalahanaların saplarını kesip yaprakları diri kalacak şekilde haşlıyoruz. Soğanı ince ince, küp şeklinde doğruyoruz. Kıymayı, pirinci, yağı, rendelenmiş sarımsağı, karabiberi ve tuzu soğana ekleyip iyice karıştırıyoruz. Haşlanmış yapraklara hazırladığınız içten koyup sarıyoruz. Bir tencerenin dibine kesmiş olduğunuz karalahana saplarını bir sıra dizdikten sonra üstüne kemikli et parçalarını yerleştiriyoruz. Sarmaları kemiklerin üzerine gelişi güzel şekilde diziyoruz. En üste tereyağı koyup, tencereyi ateşe koyduktan sonra tereyağı eriyene kadar kapağı kapatıyoruz. Tereyağı eriyince sıcak suyu ekleyip, yapraklar iyice yumuşayıp, sarmalar pişene kadar kısık ateşte pişiriyoruz.

DUDEYİ, MK’VANERİ-(CEVİZLİ KARALAHANA)

dudeyi

Malzemeler: 4 bağ karalahana,biraz taze fasulye,pazı,bezelye,patates,iç yağı,sarımsak,ceviz,fındık,iç yağı,tereyağı

Hazırlanışı:Lahana, taze fasülye, pazı, bezelye, barbunya, patates, tereyağı, iç yağı sarımsak,dövülmüş ceviz ve fındık biber katılarak yapılan meşhur laz yemeğidir.Kıvamında yapmak önemlidir.Zaten yemeğin adı  mk’vaneri den gelmektedir,Yani “kıvamında olmak” demektir.

ABUR

aBUR

Mlzemeler:Karalahana, 1 su bardağı haşlanmış fasulye, 1 soğan, 1 çorba kaşığı tereyağı, 2 diş sarımsak, 1 tatlı kaşığı domates salçası, 1 tatlı kaşığı biber salçası, 3 çorba kaşığı mısır, 3 çorba kaşığı mısır unu tuz ve pul biber.

Hazırlanılışı:1 demet karalahanayı ince ince doğrayalım ve kaynamakta olan sıcak suyun içine atalım. Lahanalar kaynarken ara ara karıştırmayı ihmal etmeyelim. Lahanalar güzelce haşlansın. Ardından, başka bir tencerede, soğan ve sarımsağı kavuralım. Kavurduğunuz karışımın üzerine biber ve domates salçasını ilave edelim. Kavurmaya devam. İyice kavrulmuş olan bu karşımın üzerine daha önce haşlanılan fasülye ve mısırı ilave ediyoruz. Tüm bu karışımın hepsini haşlanmakta olan lahanın içine atalım. Daha sonra mısır ununu soğuk su ile açıp tüm bu karşımın içine atalım. Hepsini yavaş yavaş karıştıralım. Gedvaliç adı verilen (şimdilerde köylerde bile mikser kullanılıyor) tahta dövücü ile hepsini inceltelim.. Çorbamız yemeğe hazır.. Buyurun karalahana aburu. Afiyet olsun.

KABAK PİLAVI

bal kabak pilavı tarifi e1530444244455

Malzemeler:2 su bardağı pirinç.,5 çorba kasesi bal kabağı (küp doğranmış),1 yemek kaşığı tereyağ,Yarım yemek kaşığı zeytinyağ,Su,Tuz,Şeker

Hazırlanışı:Bal kabakları soyulup küp küp doğranır. Biz yöremizde iyi çıkmayan yani kabak tatlısı yapılacak gibi çıkmayan kabaklardan yapıyoruz bu pilavı özellikle. İyi çıkan kabakları tatlıda değerlendiriyoruz 🙂 Tencereye yağı koyuyoruz. Sonra kabakları ekleyip kavuruyoruz. Sonra üzerine yıkanmış süzülmüş pirinçi ekleyip kavuruyoruz. Tuzunu da ekleyip soğuk su koyup pişmeye bırakıyoruz. Ben suyu göz kararı koyuyorum. (Pirinci biraz geçene kadar). Suyu kaynadıktan sonra birazcık daha harlı ateşte pişiyor. Bu arada pilavı bir kere karıştırıyoruz. Sonra ateşi kısıyoruz. Piştiğinde altını kapatıp bir kere daha pilavı karıştırıp demlenmeye bırakıyoruz. Bu pilavın püf noktası işte burda başlıyor. Tabağa servis edildiğinde üzerine toz şeker serpip o şekilde yiyoruz.

TERMONİ

 termoni

Malzemeler:1 su bardağı haşlanmış renkli fasulye,1 su bardağı haşlanmış nohut,1 su bardağı pilavlık  bulgur,1 su bardağı kavrulmuş fındık,2 su bardağı pekmez ,1 su bardağı şeker,3 yemek kaşığı  un,4-5 litre kadar su

Hazırlanışı:Bulgur yıkanır 4-5 litre kadar su büyükçe bir tencereye konur içine bulgur konarak iyice özleşene kadar pişirilir haşlanmış nohut ve haşlanmış renkli barbunya fasulyesi katılarak biraz  daha   pişirilir un bir kapta yarım bardak su ile açılır yavaşça kaynayan tencereye karıştırarak dökülür 15 dakika kadar sonra pekmez ve şeker ilave edilir fındık eklenir bir müddet daha karıştırılarak pişirilir karıştırmadan  dibi tutar  kaselere konur aşure gibi soğuk yenir

GAYHOŞ

Malzemeler:1 kg kara lahana,1 kaşık iç yağı,yarım kilo kuru fasulye,tuz

Hazırlanışı:Bir tencerenin içine iki litre su konur.Lahanalar ince ince doğranıp içine atılarak pişirilir.Kuru fasulye de  ayrı bir kapta pişirilir.Lahana ve fasulye süzgeçte süzülür.ikisi bir tencereye konur.Tuz içyağı ve bir litre su  ilave edilip bir saat pişirilir.

LOBİYA GETAĞANEYİ(FASULYE KAVURMASI)

fasulye kavurmasi

Malzemeler:750 gr taze fasulye ,3 adet soğan,Pulbiber,Tuz,Sıvıyağ

Hazırlanışı:Fasulyeler ayıklanıp yıkanır.Tencereye su katılır.Suyumuz kaynayınca fasulyeler katılıp hafif yumuşayana kadar haşlanır.Haşlanan fasulyeler süzgece alınıp suyu süzdürülür.Soğanlar halka şeklinde doğranır.Tencereye yağ konur.Yağımız kızınca soğanlar eklenip kavrulur.Kavrulan soğanların üzerine fasulyeler eklenir(Orjinalinde haşlanmış olan fasulyeler avucumuzda suyu iyice sıkılıp öyle eklenir).Bir iki karıştırıp kapağını kapatın.Dişe gelip rahatsız etmeyecek hale gelince pulbiber serpip ocaktan alın.

TERTER -(SARIMSAKLI LAHANA)

terter

Malzemeler:1kg karalahana,1 kaşık kuyruk yağı,1 baş soğan,4-5 baş sarımsak,karabiber,pul biber,tuz

Hazırlanışı:iki litre su kaynatılıp,lahanalar 3-4 parça halinde  kesilip atılır.yarım saat pişirdikten sonra süzgeçe konup üzerine soğuk su aşırılır.elle ezilir.Bit tencerede yağ da soğan kızartılır.karabiber ve pul biber eklenir.Lahanalar iyice sıkılıp yağın içine konur.Tuz ilave edilip kavrulur.Sarımsaklar ezilip içine katılır.tencerenin ağzı kapatılarak ateşten indirilir.