İhracat Doğu Karadeniz’de Düşüşte

0
766

 

ARTVİN-Doğu Karadeniz Bölgesi ihracatının bir önceki yıla göre miktar bazında yüzde 16 düşüş yaşamasına rağmen sağlanan döviz gelirinde ise yüzde 5,5 artış olduğu belirtildi.

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan
Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, bir otelde düzenlediği yemekli toplantı ile bölge ihracatını değerlendirdi. Gürdoğan, bölge illerinden 2015 yılında 1 milyar 804 milyon 244 bin 924 dolar tutarında ihracat yapıldığını söyledi. Doğu Karadeniz Bölgesi’nin Türkiye genelinde gerçekleşen ihracat içerisinde yüzde 1,4’lük paya sahip olduğunu belirten Gürdoğan “Bölgemizde 2015 yılında 1 milyar 804 milyon 244 bin 924 dolar tutarında ihracat gerçekleşmiştir. İhracatta değer olarak bir önceki yıla göre yüzde 5,5 artış yaşanmasına karşın miktar bazında yüzde 16 bir düşüş olmuştur” dedi.

Birliklerine bağlı illerden Trabzon’un ihracatını da değerlendiren Gürdoğan, miktar olarak yüzde 13 bir düşüş yaşamasına rağmen değer olarak yüzde 17,2 artış görüldüğünü kaydetti. Gürdoğan, “Bu artış, il ihracatının yüzde 74’nü oluşturan fındığın fiyatında bir önceki sezona oranla yaşanan yükselişten kaynaklanmıştır. Trabzon en çok ihracat gerçekleştiren il sıralamasında 15. sıradan 13. sıraya yükselmiştir. Rize’deki düşüş ise il ihracatının yüzde 68’lik bölümünü oluşturan madencilik ürünlerinden bakır ve çinko cevheri ihraç fiyatlarının dünya emtia fiyatlarında görülen büyük orandaki düşüşten kaynaklanmıştır. Bunun yanında Rize’nin önemli ihraç pazarı olan Gürcistan’a yönelik ihracatta yaşanan düşüş de il ihracatına yansımıştır. Bölge ihracatının yüzde 83’lük kısmı tarım ürünleri ihracatından, yüzde 9’luk kısmı sanayi ürünleri ihracatından ve yüzde 8’lik kısmı da madencilik ihracatından oluşmaktadır. Ürün grubu bazında incelendiğinde ise bölgeden gerçekleşen ihracatın yüzde 63’nü fındık ve fındık mamullerinin oluşturduğu görülmektedir” diye konuştu.

RUSYA KRİZİ ÖNCESİ VE SONRASI

dkib ogoTrabzon’dan gerçekleşen yaş sebze ve meyve ihracatının tamamına yakınının Rusya’ya yapıldığını da hatırlatan Gürdoğan, şu bilgileri verdi: “Rusya’nın 1 Ocak itibarıyla ülkemiz menşeli yaş sebze ve meyve ürünlerinin büyük bir bölümüne ambargo uygulayacak olması sektör ihracatını büyük oranda olumsuz etkileyecektir. 2015 yılında Rusya’ya yaş meyve ve sebze ihracatında Trabzon birinci sırada bulunmakta olup, bu kapsamda da yapılan toplam ihracatın yüzde 33’nü tek başına gerçekleştirmiştir. 2015 yılında Doğu Karadeniz Bölgesi’nden 111 değişik ülkeye ihracat yapılmış olup, birinci sırada 305 milyon 283 bin 196 dolar ihracatla birinci sırada Rusya yer almıştır. Bu çerçevede ülkemizin önde gelen sektör firmalarını olan ihracatçılarımızı yaş sebze ve meyve sektöründe önemli potansiyeli bulunan Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Kuveyt’e, Avrupa Birliği’nde Almanya, İngiltere ve Polonya ile Türk cumhuriyetlerine yönlendirmek için önümüzdeki dönem çalışmalara ağırlık vereceğiz. Böylece ihracatçılarımızı Rusya pazarına bağımlılık riskinden kurtarmayı planlamaktayız.”