Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunlu Hale Geliyor

0
1116

ARTVİN-Artvin TSO tarafından yapılan açıklamada 25 Mayıs 2015 tarihi itibariyle yürürlüğe giren tebliğe göre 26 Mayıs 2016’ dan sonra belgesiz çalışanların işyerlerinde çalıştırılamayacağı belirtildi.

Yayınlanan Bilgi Metni;

“25 Mayıs 2015 tarihinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yayımlanan tebliğ ile 40 meslekte MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu yürürlüğe girmiştir.Bu kapsamda zorunlu mesleklerde 26 Mayıs 2016 tarihinden itibaren MYK (Mesleki Yeterlilik Belgesi) olmayan kişiler çalıştırılamayacaktır.Bununla birlikte kanun gereğince belge zorunluluğu kapsamında Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilen belgelendirme kuruluşlarınca yapılacak sınavlardan başarılı olan kişilerin sınav ve belge ücretleri, Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenen oranlarda işsizlik sigortası fonundan karşılanmaktadır.”

MYK MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ  ZORUNLULUĞU NEDİR?

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı 4 Nisan 2015 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda kabul edilerek 6645 sayılı kanun numarası ile yasalaştı. Kanun 5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanununda da önemli değişiklikler yaptı.

Kanuna göre;  “Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından standardı yayımlanan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca çıkarılacak tebliğlerde belirtilen mesleklerde, tebliğlerin yayım tarihinden itibaren on iki ay sonra Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanununda düzenlenen esaslara göre Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olmayan kişiler çalıştırılamayacaktır.”

HANGİ MESLEKLERDE MYK MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ ARANACAKTIR?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 25.05.2015 tarihinde yayımlamış olduğu ilk tebliğ ile 40 meslekte belge zorunluluğu başlatılmıştır. Bu kapsamda söz konusu tebliğ ekindeki listede belirtilen mesleklerde MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunlu hale getirilmiştir. İşbu Tebliğin yayım tarihinden itibaren on iki ay sonra MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan kişiler bu mesleklerde çalıştırılamayacaktır.

Bakanlık Tebliğinde yayımlanan 40 meslekte başlayan belge zorunluluğunun ilk aşamada Bakanlar Kurulu’nun belirlediği ücret tarifesi listesinde yer alan 106 meslekte devam etmesi sonrasında ise tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan mesleklerin tamamında uygulanması planlanmaktadır. 

HANGİ MESLEKLERİN SINAV ÜCRETLERİ KARŞILANACAK?

Bakanlıkça yayınlanan tebliğlerde yer alan mesleklerde MYK tarafından Yetkilendirilmiş Belgelendirme Kuruluşları tarafından yapılan sınavların sınav ve belgelendirme ücretleri Bakanlar Kurulunun yayımladığı tarife kapsamında İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacaktır. Sınavların tarifede yer alan limitin üstünde olması halinde bu farkın adaylar tarafından karşılanması gerekmektedir.

 

İlgili Meslekler;

Ahşap Kalıpçı, Alçı Levha Uygulayıcısı, Alçı Sıva Uygulayıcısı, Alüminyum Kaynakçısı,  Bacacı,  Betonarme Demircisi, Betoncu,  Çelik Kaynakçısı,  Direnç Kaynak Ayarcısı,  Doğal Gaz Altyapı Yapım Kontrol Personeli,  Doğal Gaz Çelik Boru Kaynakçısı,  Doğal Gaz Isıtma Ve Gaz Yakıcı Cihaz Servis Personeli,  Doğal Gaz İşletme Bakım Operatörü,  Doğal Gaz Polietilen Boru Kaynakçısı,  Doğal Gaz Polietilen Boru Kaynakçısı, Endüstriyel Boru Montajcısı,  Hidrolik – Pnömatikçi Isı Yalıtımcısı, Isıtma Ve Doğal Gaz Iç Tesisat Yapım Personeli,  İnşaat Boyacısı,  İskele Kurulum Elemanı,  Kaynak Operatörü,  Makine Bakımcı,  Otomotiv Elektromekanikçisi,  Otomotiv Mekanikçisi, Otomotiv Montajcısı, Otomotiv Sac Ve Gövde Kaynakçısı,  Panel Kalıpçı Plastik Kaynakçısı,  Seramik Karo Kaplamacısı,  Ses Yalıtımcısı,  Sıvacı,  Su Yalıtımcısı,  Tünel Kalıpçı, Yangın Yalıtımcısı