Yusufeli pirinci yeniden doğuyor

0
1392

Çoruh Enerji Planı kapsamında yapılan barajlar nedeniyle birçok köy ve tarım arazileri sular altında kaldı. Yusufeli ilçesi için yeni yerleşim yeri yapılıyor. Ancak yeni yerleşim yerinin %70’i dolgu alanı. Üstelik tüm Yusufeli altın madenciliğine açılmış durumda. Yusufeli Barajı 270 metrelik yüksekliği ile tüm havzayı yok ediyor. Yok edilen havzanın iklimi ise her türlü ürün yetiştirmeye müsait.

Yusufeli bütün bu olumsuz koşullar içinde bile Yusufeli’ni yaşatmaya çalışan insanlar da var. Emekli Ayhan Kaleli, sular altında kalan araziler nedeniyle tarihe karışan Yusufeli pirincini yetiştirmek için köyünde çalışmalara başladı. Kaleli 2 yıl önce başladığı çalışmalardan olumlu sonuçlar aldı. Tamamen organik koşullarda üretilen Yusufeli pirinci büyük ilgi gördü.

Ayhan Kaleli, yetiştirdiği Yusufeli pirincini Artvin Kadın Girişimciler ve Turizm Geliştirme İşletme Kooperatifi ile birlikte 2.KOOP 2017 fuarına katıldı. Kaleli, Barajlar nedeniyle yok olan pirinç alanlarının yerine Yusufeli Merkez’den 30 kilometre uzaklıktaki köyünde Yusufeli pirincini yaşatmak için çalışma başlattığını belirterek, “Yusufeli Havzası çok özel bir klimaya, iklime sahip. Öyle ki bu havzada karpuz, kavun, pirinç, aklınıza gelen her çeşit meyve yetişebiliyor. Yusufeli pirinci tescilli olmasa da halkın gözünde, gönlünde tescilli bir markadır. Ne yazık ki Yusufeli Barajı ilçemizi ortadan kaldırırken, kültürümüzü ve tüm ürünlerimiz de yok ediyor. Bunlardan birisi de pirincimiz. Ben emekli olduktan sonra, bu ürünümüzün yaşatılması için köyümde organik Yusufeli pirinci yetiştirmeye başladım. Çok güzel ürün yetişti. Tamamen organik şekilde yetiştirdim. Numuneleri gönderdim. Bundan dolayı herkesten teşekkür aldım.

Yusufeli pirinci yok olmayacak. Gelecek kuşaklara aktaracağım. Böyle bir ürünümüze sahip çıkmak hepimizin görevi. Gelecek yıl Mayıs 2018’de pirinç ekimi yapacağız. Bunu yerli ve ulusal basın yayın kuruluşları ile paylaşacağım. Ben 2018 Mayıs ayında yapacağım Yusufeli pirinci ekimine şimdiden davet ediyorum. Artvin’in toprağı tarım alanları için çok az. %11’i tarım alanı. Barajlardan sonra bu oran daha da düştü. Ama toprağı o kadar çok verimli ki. Bu Allah’ın bir lütfü…

Yok oldu denilen Yusufeli pirinci 2017 Kooperatifler Fuarında yer alıyorsa bu önemli bir başarıdır. Yeter ki gönülden istensin. Oluyor. Ben bu fuara katılan Artvin’in girişimci ruhuna sahip kadınlarımızı yürekten tebrik ediyorum.

Bütün dünyada bilinen bir gerçek var. Üretmeden kalkınamazsınız. Üretim seferberliği anlayışıyla yediden yetmişe herkes üretmeli. Yerli malı kullanmalı. Kendi ürünlerimizi tüketmeliyiz.”dedi.