Arhavi Çifte Köprü’nün UNESCO listesine girmesinde sona yaklaşıldı

0
106

Tabiatı ile Türkiye’nin en özel illerinden biri olan Artvin birçok doğal ve tarihi güzelliklere de ev sahipliği yapıyor. Her ilçesinin farklı coğrafi özellikleri olan Artvin’in Arhavi ilçesinde bulunan Çifte Köprü’de UNESCO yolunda sona gelindi.

Arhavi’mizin en değerli kültür varlığı Çifte Köprümüzün UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’ne alınması için çalışmalar hızlandı.

Artvin Valisi Yılmaz Doruk’un önemli katkıları ile Arhavi Kaymakamı Burak Çimşir, Ak Parti İlçe Başkanı Remzi Gedik, İl Genel Meclis Üyesi Hüseyin Uzunhasanoğlu, K.T.Ü. Öğretim üyesi Prof.Dr. Temel Türker, Doç. Dr. Murat TUTKUN ve Doç. Dr. Süleyman ÖZgen katılımlarıyla yerinde incelendi. Yaklaşık iki yıllık çalışma sonucunda dosyalar hazırlanarak İl Kültür Turizm Müdürlüğümüzün 26/12/2022 tarihli yazısı ile teslim edildi.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan İl Genel Meclis Üyesi Hüseyin Uzunhasanoğlu şunları söyledi:

“Sayın Valimiz, İl Turizm Müdürlüğümüz, kıymetli bilim adamlarımız ile konunun başlangıcında bizlere rehberlik eden hemşerimiz Tuncer Torunlar ile emeği geçen herkese teşekkür ediyor ilçem adına minnet ve şükranlarımı sunuyorum.”

Unesco Dünya Mirası Listesine Girmenin 7 Önemli Faydası:

1- Farkındalık: UNESCO internet sitesinde verdiği resmi bilgide, bir alanın bu listeye alınmasının toplumlar ve hükümetler nezdinde farkındalık yaratmaya yardımcı oluyor.

2- Turizm: Listeye alınan kültür varlığının bilinirliği artıyor ve burayı ziyaret eden yerli ve yabancı turist sayısında artış oluyor.

3- Sahiplenme: Listeye alınan kültür varlıkları, bulunduğu kentin insanları tarafından da sahipleniyor, çünkü kente büyük getirisi oluyor ve kentin kalkınmasına yardımcı oluyor.

4- Finansal Destek: Bunun yanında listeye giren alanların korunması için UNESCO tarafından finansal bir destek de sağlanabiliyor.

5- Korumak: Yıllık 4 milyon dolarlık bir toplam fondan, özellikle de gelişmekte olan ülkelerden listeye girmiş olan dünya miraslarını korumak için pay ayrılabiliyor.

6- Hasar Giderilmesi: Bu fon aynı zamanda “tehlikedeki dünya mirası” listesindeki alanlarda oluşan hasarın olabildiğince hızlı bir şekilde giderilmesi için de kullanılabiliyor.

7- Teşvik: Dünya mirası listesinde yer alan varlıkların korunamaması halinde, komite bu alanların listeden çıkarılmasına karar verebiliyor. Dolayısıyla listeye alınan varlıkların daha iyi korunması için teşvik ediyor.