Arhavi’de Geleneksel Kültürümüz İle İlgili Konferans ve Sergi Açılışı Yapıldı

0
656

ARHAVİ- İlçemizde, Dikyamaç Köyü Kalkındırma, Eğitim, Kültür, Turizm ve Müze Geliştirme Derneği tarafından konferans düzenlendi. Konferans öncesi Arhavi Halk Eğitim Merkezi binasında  “Dantel ve Oya Sanatından Örnekler ve Yöresel El Sanatları Sergisi’nin açılışı yapıldı. Açılışa Arhavi Belediye Başkanı Coşkun Hekimoğlu, ilçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Arslanoğlu, Halk Eğitim Merkezi Müdürü Hasan Hüsnü Özcan, usta öğreticiler, STK’lar ve vatandaşlar katıldı. Başkan Hekimoğlu ve beraberindekiler sergide sunulan ürünleri tek tek incelediler. Hemen ardından “Karadeniz El Sanatlarına Genel Bakış ve El Sanatlarında Yerel Kalkınma Projeleri” adı altında konferans programı başladı.

  Konferansa Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Maksut Coşkun’un yanı sıra Gazi Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Feriha Akpınarlı ve Gazi Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Nursel Baykasoğlu konuşmacı olarak katıldı. Konferansta Türk kültüründe yer alan ve yöre halkı tarafından unutulmaması adına yapılamaya devam eden el sanatları üzerine konuşmalar yapıldı.

Tamamen dolu olan salonda konuşma yapan konuşmacı Prof. Dr. Akpınarlı geleneksel Türk kültürü ile ilgili bilgiler verdi. Özellikle el sanatlarının yaşatılması konusunda nelerin yapılacağı ve hangi metotların takip edilmesi gerektiğini söyledi. El sanatlarında yöresel unsurların aslına uygun, geçmişteki örneklerine yakın materyallerin yapılmasına dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Özellikle yerel dinamiklerin yani kurum, kuruluş ve STK’ların ortak hareket etmelerinin çok önemli olduğunu ve bu ortak düşünceyi Arhavi’de gördüğünü dile getirdi. Açılan sergide özellikle ortaya çıkarılan ürünlerin yöreye mal edilmesi adına tescilinin önemine vurgu yaptı ve bu konuda Kültür Bakanlığı ile mutlaka diyalog halinde olunması gerektiğini belirtti. Bunun yanında en önemli konunun ise yörede geleneksel el sanatını üreten ve bu konuda emek veren unutulmaya yüz tutmuş eserlerin yaşatılması için mücadele eden kişi ya da kişilerin mutlaka Kültür Bakanlığı’nın kaydına geçirilmesi gerektiğini belirtti. Bundaki amaç hem eserin yaşatılması adına, hem de bu tip değerlerin (kişilerin) bakanlığın bünyesinde her türlü maddi ve manevi destek sağlanarak faaliyetlerini yapmasına aracı olmak olduğunu söyledi. Konuşmaların ardından soru-cevap yapıldı.

Başkan Hekimoğlu ise, belediye olarak el sanatları konusunda üzerlerine düşen her türlü faaliyette yer alacaklarını, kültürün yaşatılması adına ellerinden gelenin en iyisini yapacaklarını belirtti. Sözlerinin sonunda iki değerli akademisyenin ilçemize gelerek sanatın ve sanatçının önemine katkı sunarak, ilçemizdeki çok değerli el sanatları ustalarına bilimsel olarak yön vererek bizlere rehber olan, yardımda bulunan Prof. Dr. Feriha Akpınarlı ve Yard. Doç. Dr. Nursel Baykasoğlu’na teşekkür etti. Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünce hazırlanmış el işlemeli (telkâri) Türk bayrağı hediye edildi. Konferans, dinlemeye gelenlere teşekkür edilmesiyle program sonlandırıldı.