Artvin maden işçileri: Hepimiz işe iade edilirsek üretim başlar

0
601

Eti Bakır AŞ’nin Artvin Cerattepe ve Murgul’daki işletmelerinde çalışan maden işçileri, işe iadeleri durumunda üretimin başlayacağını söylediler.

Cengiz Holding, sahibi olduğu Eti Bakır AŞ’nin Artvin Cerattepe ve Murgul Damar’daki işletmelerinde, zam ve ikramiye taleplerinin karşılanması için fiili grev yapan işçilerden “kurtulmak” istiyor. Cengiz Holding bir taraftan tekrar madenlerin kapatılacağını sözlü olarak açıklarken, diğer taraftan madenlerdeki kritik noktalarda işçi çalıştırmaya devam ediyor. Söz konusu işletmede (Murgul) işten atılan 635 kişinin tamamının alınması durumunda ise işçiler üretime başlayacak.

Ocak ayının başında gerçekleştirilen fiili greve katılan yüzlerce maden işçisi, İş Hukuku’nun 25/2 maddesinde yer alan “ahlaksızlık”, “hırsızlık”, “taciz” gibi kötü niyet içeren suçlamalar gerekçe gösterilerek tazminatsız olarak işten atıldı. Greve katılmayan işçilerin ise tazminatlarının ödeneceği bildirilirken, tazminatsız atılan işçiler hukuki yola başvuracağını açıkladı.

KRİTİK NOKTALARDA İŞÇİ ÇALIŞIYOR

Cerrattepe ve Murgul Damar’daki maden işletmelerinin kapatıldığı Cengiz Holding tarafından işçilere yine dile getirilse de işçiler buna inanmıyor. 800 işçinin yanı sıra mühendislerin de işten atıldığı madenlerde kritik noktalarda işçiler çalışmaya devam ediyor. Çalışan işçiler, suların ve makinelerin buzlanmasını önlemek için pompaları devreye alıp çıkarıyor ve elektirik sistemini devreye almaya devam ediyor.

GÖÇ DEMEK

Yörede, iş olanaklarının kısıtlı olması işten atılan 800’den fazla işçi için göç anlamına geliyor. “Çalışma Bakanlığına ulaşan yerel yetkililere, yarım bir ağızla ‘Maden sürekli kapatılmış’ denilmiş. İnasımız yok. Rezervler bitmedi. Girilmemiş bir sürü yer var” diyen bir işçi “Cerattepe’deki bakır da burada işleniyordu. Cerattepe de aynı şekilde duruyor. Bundan sonra burada göç olur. İnsanlar gider” dedi. Artvin halkının siyanür endişesi taşıdığını da dile getiren işçi, “2014 yılındaki 800 işçi siyanüre karşı iş bırakmıştı. Murgul esnafı kepenkleri kapattı, çocuklar okullara gitmemişti. Artvin işçisi bunu yapar. Cengiz huzur bulamaz” diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

Artvin’de sendikal örgütlenmenin bulunmadığı Eti Bakır’da, 1650 ila 2 bin lira arası ücretlerle çalıştırılan işçiler, ücretlerine yüzde 25 zam yapılması ve 2 ikramiye verilmesi talebiyle 7 Ocak’ta fiili greve çıkmıştı. Cengiz Holding ilk günden bu yana madenlerin kapatıldığını öne sürmüştü.

Kaynak: Evrensel