Artvin’de Doğanın Talanına ve Avcılığa Direnen 8 Hayvan Türü

0
3484

Artvin’in ormanlarında HES’lere, barajlara, taş ocaklarına, maden aramalarına ve avcılığa karşı direnen 8 hayvan türünü sizler için derledik.

1-Vaşak

Vasak2

Vaşak, kedigiller familyasından Lynx cinsini oluşturan orta büyüklükte etçil omurgalı ve yabani hayvan türlerinin ortak adıdır. Kediye benzemekle birlikte normal kedi ağırlığından 5-6 kat daha ağırdırlar. Vaşakların ağırlıkları 18–25 kg arasındadır. Kulakları normal kediye kıyasla daha uzun ve uçları tüylüdür

2-Tilki

Tilki

Tilki, Canidae ailesi içindeki yedi cinste sınıflanmış ve yaklaşık 24 tür canlının ortak adıdır. Buna karşılık, Batı dünyasında “tilki” denilmekle en çok ifade edilen canlı türü Vulpes vulpes, yani kızıl tilkidir

3-Sansar

sansar

Kediyi andıran uzun ve ince bir vücudu, uzun ve bol tüylü kuyruğu vardır. Boyları 40–50 cm, ağırlıkları 2 kg civarındadır. Boyunlarında beyaz renkte çatal şeklini andıran tüyler olan sansarlar, parlak koyu kahve rengindedir. Geceleri ava çıkar. Kemirme huylarından ötürü, çevreye zarar verebilir, Sıkıştırıldıklarında, tehlikeli olabilirler.

4-Kızıl Akbaba

kızılakbaba

95–110 cm boyunda, 230-265 kanat açıklığındadır. Ağırlığı 6 ila 10 kg. arasındadır. Kel başları, geniş kanatlarıyla ve kısa kuyruklarıyla tipik Eski Dünya akbabaları görünümündedirler. Beyaz yakalı bir boğazı ve renkli bir gagası vardır. Vücudun diğer tüyleri ve kanatlar koyu renkli tüylerle kaplıdır.

5-Çoruh Engereği

coruhengeregi

Sık ormanlık bölgelerde taş altlarında yaşar. Biyolojisi ve ekolojisi hakkında fazla bilgi yoktur. 1000 m’ye kadar çıkabilir. Ülkemize endemik bir tür olup ilk olarak Çoruh Vadisinden iki örnek ile tanımlanmıştır.

Başın üzeri karinasız pul ve plaklarla örtülüdür. Karinalı olan sırt pulları gövde ortasında 21-23 sıralıdır. Rostrum kenarı, supraocular plakların dış kenarları ile supralabial plakların alt tarafı beyazımsıdır. Sırtın zemin rengi bejdir ve üzerinde yer yer birleşerek zikzak bantlar oluşturan enine koyu kahverengi (sınırları siyah renkte) lekeler bulunur.

6-Ardıç Kuşu

ardıç kuşu

Genellikle 20-26 çapında uzunlukları olmakta ve göçücü kuşlar arasında yer almaktadırlar. Gagaları ise oldukça uzundur ve yandan basık olup, ön uç kısımları hafif olarak kertiklidir.

7- Dağ Keçisi

artvin dag kecisi 010

Dağ keçisi (Capra), 9 türü içine alan bir cinstir. Evcil keçi (Capra aegagrus hircus) diğer bir adıyla yaban keçisinin evcilleştirilmiş bir alt türüdür. Keçiler, geviş getiren hayvanlardır. Bu hayvanların midesi 4 bölümden oluşur. Keçinin erkeği teke, kısır erkeği erkeç, dişisi keçi, yavrusu ise oğlak, bazı yörelerde 1 yaşına kadar çepiç olarak çağırılır. Ak dağ keçisi (Oreamnos americanus), adına rağmen gerçek dağ keçisi değildir.

8-Boz Ayı

bozayı

Bozayı, yaşayan en büyük etçillerden biridir. Baştan kuyruk sokumuna kadar uzunlukları 1 ile 2,8 m arasında değişiklik gösterir. Kuyrukları 6,5 – 21 cm civarındadır. Omuz hizasında yükseklikleri 0,9 – 1,5 m arasındadır. Arka ayakları üzerinde oturduklarında boyları 2,43 m olabilir. Ağırlıkları 80 – 600 kg arasında değişim gösterebilir