Artvin’e Drone ile tohum ekildi

0
710

Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinde okuyan 7 arkadaş bir araya gelip ekip oluşturarak; bireysel çevre bilincini geliştirmeye yönelik teknolojiler üretmek için çalışma başlattı. Ekip, özel bir sistem sayesinde havadan ağaç tohumları ekimi yapabilen ‘Ecodrone’ adını verdikleri cihazı geliştirdi.

Türkiye’de farklı üniversitelerde öğrenim gören 7 üniversite öğrencisi bir araya gelerek özel tasarladıkları ve adına ‘Ecodrone’ adını verdikleri insansız hava aracı sayesinde ormanlık alanlara havadan ağaç tohumu ekmeye başladı. Orman Genel Müdürlüğü ile koordineli çalışan genç girişimciler droneye ilave ettikleri özel bir sistem sayesinde ormanlık alanlara havadan ağaç tohumları ekimi yapabilen sistem geliştirdi. Ekip cihazları sayesinde, 10 dakikada bin 500 adet tohumu ormana havadan bırakabiliyorlar. 7 kilogram ağırlık kaldırabilen ve 2 kilometrelik alanda ekim yapabilen ‘Ecodrone’ ile sedir, kayın tohumunun yanı sıra yaban hayvanları için meyve ağacı tohumu da ormana bırakılıyor. Ekip, geliştirdirdikleri sistemi ilk kez Artvin’de uyguladı. Dik ve engebeli arazi seçimi için Artvin’de yapılan ilk denemenin olumlu geçtiği de belirtildi.

‘DRONE ILE TOHUM ATIYORUZ’

Ekip üyesi Bahçeşehir Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği 4’üncü sınıf öğrenicisi Mert Karslıoğlu, girişim fikrinin sosyal sorumluluk dersi sonrasında oraya çıktığını söyledi. Karslıoğlu, “Girişim fikri 2’nci sınıfta aldığım bir sosyal sorumluluk dersi sonrasında çıktı. İnsanların günlük hayatları içerisinde uygulayabilecekleri tasarruf önerileri ve çevreci çözümlere yeterince ulaşamadıkları gözlemledik. Bu doğrultuda bu projeyi geliştirdik ve bu içerikleri ilginç kılabilmek adına da, ‘Ecodrone’ adında bir insansız hava aracı tasarladık. Orman Genel Müdürlüğü’nün saha çalışması yaptığı alanlarda kendi programladığımız drone ile tohum atıyoruz. Belki bir drone Türkiye’nin ağaçlandırma sorununu çözmeyebilir ancak, teknoloji geliştikçe bunlardan daha fazla üretim yapabilirsek Türkiye’nin ağaçlandırma faaliyetlerinde önemli rol oynayabiliriz” dedi.

AMAÇ ÇEVRE BİLİNCİNİ GELİŞTİRMEYE YÖNELİK TEKNOLOJİ

Projeyi sürdürülebilir kılmak istediklerini kaydeden Karslıoğlu, “Bu proje bireysel çevre bilincini geliştirmeye yönelik teknolojiler geliştiren sosyal girişimdir. Bu projeyi sürdürebilir kılmak istiyoruz. Bu proje ülkemizde ve dünyada çevre bilincinden sorumlu sayılmayı hedefleyen bir projedir. Türkiye’nin farklı üniversitelerinden 7 kişilik bir ekiple çalışıyoruz” ifadesinde bulundu.