Artvin’in ev sahipliği yaptığı 8 kuş türü

0
2464

Artvin, faunasını oluşturan türler, sayısı ve türlerin niteliği bakımından oldukça önemli bir yerdir. Artvin’de 281 adet kuş türü ve 46 adet memeli tür mevcuttur.

Ayrıca Doğu Karadeniz’in en önemli geçit alanı olan Çoruh Vadisi’ni bir göç rotası olarak, her yıl ilkbahar ve sonbahar aylarında 200.000’den fazla yırtıcı kuş türü kullanmaktadır.

Tamamına yer veremesek de Artvin’in ev sahipliği yaptığı 8 kuş türünü sizler için derledik.

1 – Kara Gerdanlı Dalgıç (Gavia arctica) karagerdanlıdalgıç

Üreme dönemi erişkinleri, 63–75 cm büyüklüğünde, 100–122 cm kanat açıklığına sahiptir, Buz dalgıcından daha küçük, daha parlak bir uyarlaması gibidir. Gri bir başı, siyah boğazı, beyaz alt parçaları ve karelerle kaplanan siyah ve beyaz örtüsü vardır. Üreme dönemi dışındaki kuş tüyü, çene ve ön boyun beyazıyla daha açık kahverengidir. Gagası gri veya beyazımsıdır ve hançer-şekillidir. Üreme mevsimini Avrasya’da ve ara sıra batı Alaska’da geçirirler. Çok daha geniş bir sahanın üzerinde büyük göllerde denizde kışlarlar.

 

2 – Arı Şahini (Pernis apivorus )
arı şahini

Arı şahini, uçuşta şahine benzer.  Daha uzun,dar ve yuvarlak kenarlı kuyruğu, bir guguk gibi öne çıkan ince boynu ve başı, daha esnek kanat çırpışlarıyla fark edilir. Süzülürken kanatlarını hafifçe aşağıya bastırır. Erkeğin başı gri mavidir, dişi daha kahvedir. Çoğunlukla alttan enine çizgilidir, iri siyah bir lekesi vardır. Kuyruğun ucunda bir tane, kökünde iki koyu bant bulunur. Gözleri sarıdır. Bu özellik, onu, erişkin erkeğinin gözleri koyu kımızı olan tepeli arı şahininden ayıran özelliklerden birisidir. Genci koyu kahve, kızıl kahve yada beyazımsı krem rengi olabilir. Daha kavisli ince kanatları ve daha kısa kuyruğu ile gençler şahini daha andırır.

3- Sakallı Akbaba (Gypaetus barbatus )
sakalli akbaba

Diğer çoğu akbabadan farklı olarak, sakallı akbabalar kel değildir. Oldukça büyük kuşlardır ve 95–125 cm boyunda, 235–280 cm kanat açıklığındadırlar. Uçuşları sırasında görülen bu özellikleriyle de diğer akbabalardan ayrılırlar. Ağırlıkları 5 ila 7 kg arasındadır. Yetişkinler, kabarık baş ve boyunludur; başta, türe “sakallı” adını veren siyah bir bıyık bulunur. Kuyruk ve kanatlar gridir. Genç bireyler tamamen koyu renktir, ergin tüylerine kavuşması yaklaşık 5 yıl alır. Sakallı akbabalar, kayalıklardaki tiz çığlıklarıyla tanınırlar, bu yüzden de esaret altına alınmaktadırlar. Esaret altındaki bir sakallı akbaba 40 yıl kadar yaşayabilir.


4- Ala Doğan (Falco vespertinus )
aladogan

Orta-küçük bir doğan olup uzun kanatlıdırlar. Büyüklükleri 28–34 cm, kanat açıklıkları 65–75 cm dir. Erişkin erkek, bütünüyle mavi-gridir, onun kırmızı kuyruğu ve bacaklarının dışında; alt parçaları düzenlice gridir. Dişinin, gri bir arkası ve kanatları, portakal rengi başı ve alt parçaları ve siyah göz çizgisi ve bıyıklarla beyaz bir yüzü vardır. Yavru kuşların aşağısı koyu çizgilerle kahverengi yukarısı kahverengimsi sarıdır ve dişi gibi bir yüz deseni vardır.

 

5- Halkalı Küçük Cılıbıt (Charadrius dubius)
halkali kucuk cilibit

Halkalı küçük cılıbıt (Charadrius dubius), 14–15 cm boyunda, yaşam alanları sulak alanlar ve deniz kıyıları olan Charadriidae familyasına ait bir kuş türü. Kumlu ve çakıllı göl kenarlarında görülebilir. Boynunu çevreleyen siyah halka sayesinde çok kolay tanınır. Uçuşu bir yarasanınkine benzer.

 

6 – Orman Düdükçünü (Tringa glareola)
ormandüdükçünü

Tarla ardıç kuşu gibi başka bir türün yaşlı bir ağaç yuvasını tekrar kullanırlar veya yerde yuva yaparlar. Daha uzun-bacaklı, zarif bir yeşil düdükçüne veya kısa iyi bir gaga kahverengi arka, ve daha uzun sarımsı bacaklarıyla Tringa solitaria türüne benzerler. Göçmendirler, Afrika, güney Asya ve özellikle Hindistan’a göçerler. Bu kuş genellikle, göç ve kışı geçirme esnasında tatlı suda bulunur. Bu kuşlar, sığ suda veya ıslak çamurda yiyeceklerini araştırarak arar. Onlar çoğunlukla, böcekler ve benzeri küçük avları yerler.

 

7 – Kara Ağaçkakan (Dryocopus martius)
karaagaçkakan e1506071431254

Büyük bir ağaçkakan olup 40–46 cm boylarında 67–73 cm kanat açıklığında bir kuş türüdür. Kuzey palearktiğin karşısında olgun ormanda yaşarlar. O bölgede cinsinin yegane temsilcisidirler. Sahası Avrupa’da geniştir. Göçmen değildirler.

Bu karga boylarındaki ağaçkakanın tüyleri kırmızı tacı dışında tamamen siyahtır. Eşeyler, yavru kuşların olduğu anda ayrılırlar. Uçuşu düzdür. Yuva, dört veya daha çok yumurtanın koyulduğu bir ağaç deliğidir.

 

8 – Atmaca (Accipiter nisus)

atmaca

Nispeten kısa, ucu yuvarlak kanatları ve uzun kuyruğu ile ani dönüşler yapabilecek ve sık ağaçlar arasında avını kovalayabilecek olanaklara, güçlü yapılara, kancalı gagalara, kavisli pençelere, kudretli kanatlara, avcı olduğu için de gelişmiş zekaya sahiptir. Bu özellikleri ile yaşam ortamına uyum sağlamıştır. Göğüs, karın ve kanat altları erkeklerde kızıl kahverengi-kırmızı, dişi ve gençlerde koyu kahverengi-gri renkte enine çizgili olup bu özellik gündüz yırtıcılarında genellikle ormanlık-ağaçlık alanlarda avlanan türlerde görülmektedir. Kafanın üstü, sırt ve kanat üst kısmı erkeklerde kurşuni-mavi, dişilerde gri-kahverengi ve gençlerde kahverengi renktedir. Yuvayı yeni terketmiş gençlerde gözler açık sarıdır ve yaş ilerledikçe bu renk turuncuya doğru koyulur ve doygunlaşır. Yaşlı erkeklerde göz rengi kırmızı olabilir. Dişi ve erkekler arasında belirgin bir büyüklük farkı vardır; kanat açıklığı erkeklerde ortalama 62 cm, dişilerde ise 74 cm, gaga-kuyruk ucu mesafesi erkeklerde ortalama 34, dişilerde ise 37 cm, ağırlık ise erkeklerde 145-150 g, dişilerde ise 230-250 g civarındadır. Atmacaların bacakları özellikle iyi gelişmiş olup özellikle orta parmağın son boğumları uzun ve bir pense gibi kendi üzerine kapanabilir yapıdadır. Yumurta büyüklüğü 36.0-47.2 x 29.5-35.7 mm’dir