Borçka’da bakanlığın revize dediği projeden doğa talanı çıktı

0
718

Borçka’da Aralık Deresi’ne yapımı planlanan HES için 2012 yılında alınan ÇED onayı öne sürülüyor ama ‘revize’ edilen proje tamamen değişmiş durumda

Maden ocaklarının ve HES şirketlerinin talanı altında kalarak iklimi ve ekolojik dengesi büyük ölçüde bozulan Karadeniz Bölgesi’nde, özellikle yağış dönemlerinde ölümlere varan sel ve taşkınlar yaşanmasına şirketler ve yetkililer göz yummaya devam ediyor.

Bölge halkının mücadele ettiği hukuka aykırı HES projelerine Artvin Borçka’daki Aralık Deresi üzerine yapımı planlanan bir proje daha eklendi. Proje için 2012 yılında ÇED olumlu raporu alınmış ama projeye başlanmamıştı. Şimdilerde fiili olarak hazırlıklarına başlanan projenin içeriği tamamen değiştirilmiş durumda olmasına rağmen, Bakanlık yeni bir ÇED raporuna gerek duymadı. Projenin ‘revize’ edildiğini söyleyen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na tepki gösteren bölge halkı ise yürütmeyi durdurma kararı istemiyle Bakanlık’a dava açtı. Atanoğlu ve Aralık köylülerinin Avukatı Halis Yıldırım, ‘Revize edilen konuların tümü projenin çevreye vereceği etkilerini arttırıcı mahiyette’ diyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ‘revize’ olarak değerlendirdiği konular arasında projenin güzergâhı, gücü ve projeyi yapacak olan şirket’in değişmesi gibi temel konular yer alıyor. Söz konusu Aralık Deresi üzerindeki 2 ayrı HES zaten işer şekilde bulunuyor. Şimdilerde hazırlığına başlanılan projenin hem dere üzerindeki üçüncü HES olması bakımından hem de eşsiz doğal güzelliğiyle ekolojik turizmin önemli merkezlerinden olan Macahel Milli Parkı’na bitişik olmasından dolayı doğayı büyük tehdit ediyor. Dere üzerine üçüncü HES’in yapılmasının dereden beslenen köylerin felaketi olacağını söyleyen Avukat Halis Yıldırım sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu proje yapılırsa dere üzerinde 3 proje olacak ve Aralık Deresi’nin beslediği köyler sudan artık faydalanamayacak. Üstelik proje revize edilmiş haliyle bile Atanoğlu Köyü’nün yerleşim yerinin içinden geçiyor ve bu güzergâh boyunca boruların gömülmesi planlanan revize proje için herhangi bir heyelan tespiti de yapılmamış.”

Hukuka Tamamen Aykırı

Projenin tamamen hukuka aykırı olduğunu da sözlerine ekleyen Av. Yıldırım şöyle devam etti: “Bu proje biyosfer alanı içerisindedir. 2012 yılında alınan ÇED olumlu kararı üzerinden revizyon edilen bir projeyi fiili olarak başlatıyorlar ama hala aynı projeymiş gibi gösteriyorlar. Bu hukuka tamamen aykırı. Öte yandan söz konusu Aralık deresi üzerinde mevcut 2 HES’in olması ve projenin Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen Machael Milli Parkı’na sınır olması da bu projenin uygulanabilirliği açısından kabul edilemez. Bölge halkı buna karşı mücadele de kararlıdır.”

Demet Sargın / BirGün