Çay üreticisi Harun Aksu: Çaykur, çay üreticisi vatandaşı bıktırıp ürünlerini özel sektöre sattırmak istiyor

0
705

Çaykur Genel Müdürü çay sezonunun açılışından önce yaptığı açıklamayla “Her çayı almayacağız” diyerek çay üreticilerini zor durumda bıraktı. Çay üreticisi Harun Aksu, bu durumun vatandaşı özel sektöre mecbur bırakmak olduğunu ifade ediyor.

10 Mayıs’ta açılan çay sezonundan önce Çay İşletmeleri (ÇAYKUR) Genel Müdürlüğü binasında gerçekleşen basın açıklamasında konuşan Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Alim üreticiden alınacak yaş çay konusunda daha seçici olacaklarını dile getirerek “Her yaprağı, her çayı değil uygun olan çayı alacağız” dedi.

Bunun üzerine Artvin’in Hopa ve Kemalpaşa ilçelerinde, Çaykur Genel Müdürlüğü tarafından alım yeri kapılarında vatandaşlara çayların seçtirildiği öğrenildi. İleri Haber’e konuşan çay üreticisi Harun Aksu bu hamlenin nedeninin çay üreticisi vatandaşları bıktırarak, ürünlerini özel sektöre satmak zorunda bırakmak olduğunu dile getirdi. 

‘VATANDAŞI BIKTIRIP ÇAYI ÖZEL SEKTÖRE SATTIRMAK İSTİYORLAR’

Aksu “Çayımızı seçtiriyorlar. Çaykur Genel Müdürü açıklama yaptı ‘Her çayı almayacağız’ diye. Her çay diye bir şey yoktur. Bir çay vardır. Bozuk çay varsa, bozuk çay bizde yoktur. Vatandaşı bilinçlendirirsin,  ‘Bozuk çay almayacağım’ dersin, tarlasını mühendisine kontrol ettirirsin, elemanlarını gönderirsin; kirli çay, yabancı ot yoksa alırsın. Bir santim, iki santim derin kesilirse bu çayın kalitesini bozmaz. Bir kiloda bir gram kötü çay olur. Devletin ancak bu şekilde bir zararı olabilir. Ancak vatandaşı bu zor iklim ve coğrafi koşullarda fabrika kapılarında, alım yeri kapılarında vatandaşı bıktırıp, kotamız 500 kilo diyip, kontenjanımız 10 kilo diyip çayı özel sektöre sattırtmak içindir. Ben çiftçi olarak böyle düşünüyorum. O ‘Her çayı almayacağız’ diyen genel müdür çaydan bihaber bir müdür. Çay nedir bilmeyen bir adam bence. Vatandaşın elindeki çay hijyenik anlamda temiz ve gıdaya uygundur; aroma olarak da uygundur. Hopa Kemalpaşa çayı kalite olarak da öne çıkmıştır” şeklinde konuştu.

Asıl hamlenin çay üretiminde devleti devre dışı bırakmak olduğunu belirten Aksu “Devlet çayımızı almak istemiyor. Kotayı 500 kilo yapacağına, özel sektörü destekleyeceğine 350-400 kilo yapsın. Benim ‘her çay’ diye bir çayım yok, temiz ve bir çayım var. Çaykur’un o genel müdürü benim çay bahçelerimi denetleyebilir” ifadelerini kullandı.

Özgür Yılmaz – İleri Haber