Çoruh Nehri Üzerinde Bulunan 11 Asma Köprü Tarihe Meydan Okuyor

0
667

Karadenizli vatandaşların vazgeçilmez ulaşım aracı asma köprüler, tarihe meydan okuyor.

Çoruh nehri üzerinde bulunan ve tarihe meydan okuyan 11 asma köprü, büyük bir kültürü barındırıyor. Asırlardır insanların köyler arasındaki ulaşımını sağlayan köprüler günümüzde iş makinelerini bile taşıyabiliyor. Geçen yüzlerce yıla ve yapılan onca mücadeleye rağmen dimdik ayakta durmayı başarabilen asma köprüler gelecek yüzyıllara da ulaşmak için yaşam mücadelelerini sürdürüyorlar.

Bayburt ilindeki Mescit Dağlarından doğan ve Gürcistan’ın Batum ilinden Karadeniz’e dökülen, Güney Amerika’daki Amazon Nehri’nden sonra ikinci, Türkiye’nin ise en hızlı akan nehri olan 431 kilometre uzunluğundaki Çoruh Nehri üzerinde, 11 tarihi asma köprü yer alıyor.

Çoruh vadisinin yamacına kurulan yerleşkeler asırlardır ulaşımı bu asma köprülerle yapıyor. Sarp ve dağlık bir yapıya sahip olan Çoruh Vadisini etrafında mahalle ve köylere ulaşım yıllar önce çelik halatlı asma köprülerle sağlamış. Köyler arasında ulaşım asma köprülerle sağlanırken, yıllar sonra yerini modern köprülere bırakmış.

Çoruh havzasında inşa edilen Barajlar nedeniyle birçok asma köprü sular altında kalmış olsa da, 11 köprü ise halen daha Çoruh nehri üzerinde ulaşımı sağlıyor. Bölge sakinleri gerek yaya gerekse araçlarıyla bu köprüleri kullanırken,bölgede yapılan baraj inşaatında çalışan tonluk iş makinelerinin sürücüleri bile bu köprüleri kullanıyor.

Artvin Merkez, Yusufeli ve Borçka ilçelerinde bulunan 11 tarihi asma köprü yıllara meydan okuyarak günümüze kadar korunmayı başarmış. Bulunduğu konuma göre uzunlukları değişen köprüler, zaman zaman tamir görse de bölge halkına halen hizmet vermeyi sürdürüyor.

Gelecek kuşaklara aktarabileceğimiz tarihi miraslar arasında yer alan asma köprüler gelecek yüzyıllarda da o güzel görünümleri ve ihtişamlı duruşları ile ulaşma mücadelelerini sürdürürken, asma köprüler günümüzde sadece ulaşım amaçlı değil aynı zamanda sosyal medyada fotoğraf çekinmek isteyen vatandaşların da fotoğraf çekme mekanı olarak da kullanılıyorlar.

Artvin iline gelen yerli ve yabancı turistlerin bol miktarda fotoğraf çekindiği alanlar halinde olan asma köprüler, Artvin’in geçmişten geleceğe taşıyacağı eserler arasında yer alıyor. Korunulması ve gelecek nesillere taşınması şart olarak görünen asma köprülerin önemli bir bölümü de zaman zaman tadilat ihtiyacı yaşarken, gerekli tadilatları yapılan asma köprüler gelecek yüzyıllarda ayakta durmaları noktasında avantajlı durumda oluyorlar.

Asma köprüleri kullanarak gerek ulaşımlarını sağlayan gerekse de bu asma köprülerde fotoğraflar çekinerek sosyal medyada kullanan vatandaşlar asma köprülerin gerek tarihi gerekse de kültürel miraslar olduğunun altını çizerek, bu miraslara sahip çıkmanın vatandaşlık görevi olduğunu belirtiyorlar. Asma köprülerin kuruldukları günlerde sadece ve sadece ulaşım amaçlı kurulduklarını ancak günümüzde adeta bir turizm elçileri olduklarına dikkat çeken vatandaşlar, asma köprülere ilgili kurumların daha duyarlı olmaları ve gelecek yüzyıllara bu köprüleri taşımak için gerekli tüm imkanların seferber edilmesi gerektiğini söylüyorlar.