Hopa Halkı Yerel Seçimler İçin Buluştu

0
688

Artvin Hopa Yerel Yönetim İnisiyatifi yerel yönetimlerin nasıl olması gerektiğine dair bir halk buluşması gerçekleştirdi.

Özgürlük ve Dayanışma Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Halkların Demokratik Partisi ve Halkevlerinin bir araya gelerek oluşturduğu Hopa Yerel Yönetim İnisiyatifi “Halkçı demokratik yerel yönetimler nasıl olmalı? Seçimlere giderken ne yapmalı?” sorularını tartışmak için halk buluşması gerçekleştirdi.

Meslek odalarının, sendikaların, siyasi partilerin ve bağımsız insanların bir araya geldiği buluşmada açılış konuşmasını Kamil Ustabaş yaptı. Ustabaş konuşmasında seçimin tek başına çözüm olmadığını, seçime giden süreçte memleketin her mahallesinde örgütlenme yapıp bu ağı büyütmek gerektiği vurguladı ve “Bunu yaparsak emin olun faşizmi yenip halk iktidarını kurarız” dedi.

‘Meclisleşme çalışması yapılmalı’

Etkinlik ÖDP İl Yöneticisi Mahmut Zeytinci’nin yaptığı sunumla başladı.. Zeytinci yerel yönetimlerin çıkış noktasına değinerek kapitalizmin oluşmasıyla doğal kentlerin ortadan kalktığını ve doğallıktan uzak tamamen plana ve projelere dayanan burjuva kentlerinin ortaya çıktığını belirtti. Bu bağlamda belediyeciliğin önemini anlatan Zeytinci, belediyeciliğin başkanlık ve meclis üyeliği olmadığını dile getirerek, “Mahalle meclisleri kurarak yatay bir örgütlenme yapmalıyız” dedi ve halkçı bir belediye inşa etmenin gerekli olduğunu söyledi.

‘Belediye üretime dâhil olmalı’

Hopa ilçesinin sorunlarını, gıda, güvenlik, sosyal yaşam, sağlık, eğitim, çevre temizliği, ulaşım, barınma olarak maddeledi. Gıda alanında Hopa’nın n büyük sorununun su olduğunu ve nüfusun artmış olmasıyla birlikte var olan bin beş yüz tonluk su deposunun artık şehre yetmediğini söyleyen Zeytinci, “Şu an kullanılan su dere suyudur. Depoda var olan filtre sisteminin maliyeti belediyeye çok geldiği için kaldırıldı ve şu an sadece klorlama yapılıyor” diyerek su kaynağının bol olduğu halde şehre haftada 7 tır hazır su geldiğini, bu durumun maliyetli olduğuna değinen Zeytinci çevre temizliğini de olumsuz etkilediğini ekledi. Şehre gelen gıdaların belediye tarafından denetlenmesi gerektiğine değinen Zeytinci, menşei belli olmayan gıdaların Hopa’da satılmaması gerektiğini belirterek, “Belediye fırını açılmalı ve kaliteli ve denetlenmiş unla belediye ekmeği çıkmalı” dedi.

Belediyenin üretim alanına girmesi gerektiğini vurgulayan Zeytinci “Belediye hayvancılığı destekleyecek alanlar yapmalı, Hopa’da temiz süt ve sür ürünleri üretilip tüketilmeli” diyerek şehrin diğer sorunu olan güvenliğe değindi. Hopa sokaklarının gece gündü yaşanılabilir hale gelmesi gerektiğini bunun da gece bekçileri olarak adlandırılan kişiler yerine belediyenin zabıtalarının yapabileceğini söyledi.

 IMG 7021

‘Halka açık kamusal alanlar oluşturulmalı’

Yapsat işine değinerek barınma sorunundan söz eden Zeytinci, belediyenin yeniden özel konutlar yapması gerektiğini vurguladı. Zeytinci barınma konusunun ardından sosyal yaşam ile ilgili yapılması gerekenleri dile getirdi. Plajın kamulaştırılarak kamuya ait bir hal alması gerektiğini, halkın ücretsiz kullanabileceği spor salonunun olması gerektiğini söyleyen Zeytinci, “İnsanların bedel ödemeden kullanabileceği alanlar mümkün kılınmalı ve bunun bedelini belediye karşılamalı” dedi.

Zeytinci sağlık ve eğitim alanına değinerek, Çernobil patlamasından sonra Hopalıların genel talebinin sağlık taramalarının yapılacağı bir sağlık alanı oluşturulması olduğunu ve ortak bir sağlık hizmetinin olması gerektiğini söyleyen Zeytinci, eğitim alanından da temel eğitimin verileceği merkezlerin olmasını ve eğer halk bunu istiyorsa bu akana yönelmeleri gerektiğini dile getirdi.

Çevre temizliği konusunda çöpleri azaltmakla ilgili bir çalışmanın üretilmesi, atıkların azaltmak, minimuma indirmek konusunda çalışmaların yapılmasını söyledi ve son olarak ulaşıma değindi. Belediyenin taşımacılığı ücretsiz hale getirmesi gerektiğini, Hopa’da otopark alanı için gerekli alanın olmadığını, otopark için gerekli olan bedeli belediyenin ulaşım alanında kullanarak ücretsiz taşımacılığı devreye sokabileceğini söyleyen Zeytinci, Bütün bunların yapılabilmesi için herkesin örgütlenmesi, kooperatifleşmesi, dernekleşmesi hatta meclisleşmesi gerektiğini söyleyerek, “Yeniden özgürleşmek istiyorsak şu an meclisleşmeliyiz. Çıkarları aynı olanlar bir araya gelmek zorunda ve Hopa’daki solcuların, sosyalistlerin onlarla bir araya gelip meclisleşmeli dedi konuşmasını bitirdi.

‘Barış içinde bir yaşam için…’

Mahmur Zeytincinin konuşmasının ardından CHP Adına konuşma yapan İlçe Başkanı Adnan İskender, Mart 2019 seçimlerinin ekonomik kriz ortamında ve tek adam siyasal yönetim koşullarında gerçekleştirileceğini bu yüzden yerel seçimlerin ne kadar önemli ve değerli hale geldiğinin anlaşıldığını söyledi.

Yerel yönetimlerde demokratik işleyişin sağlanmasının, yaşam alanlarına birinci elden sahip çıkma ve halkın sorunlarının çözümünde olmazsa olmaz olduğunu vurgulayan İskender, tarihsel kırılma dönemi yaşadıklarını ve bu dönemlerde geniş topum kesimlerinin kötü gidişatı tersine çevirmek için örgütlü yapılara da, toplum önderlerine de bakmasının doğal olduğunu söyleyerek, “Barış içinde bir yaşam, yaşama yeteneğine sahip bir doğa ve sosyal açıdan adil bir toplum için mücadele ediyoruz. Korumaya değer olanı korumak, yaşamı tehdit eden tehlikeleri uzaklaştırmak ve ilerleme yolunda cesaret vermek için var olduğumuzun bilincindeyiz” dedi.

‘Horon oynar gibi birleşmek’

İnisiyatif organlarından HDP adına konuşma yapan Yılmaz Topaloğlu, 31 Mart yerel seçimlerinin 24 Haziran’ın devamı şeklinde olacağını, yerelde yaşayan insanların ekmeğinden suyuna, nasıl bir şekilde yaşanabilirdik yönünde önemli olduğunu vurguladı.

Hopa’da yerel seçimlerin AKP’den alınmasının Türkiye’deki sol sosyalist kesimler açısından çok önemli olduğunu dile getiren Topaloğlu, “Kaybetmemizin sebebi birlikte hareket edemememizdir. Halkla hemhal olmak istiyorsak, bir düğünde bu kimin eli demeden horona nasıl giriyorsak aynı şekilde hep beraber çalışma yapmalıyız” dedi ve sokağa çıkan iki yüz kişilik topluluğun 2 binlere varan sinerji yaratmasını temenni etti. Topaloğlu konuşmasını “Geleceğimiz açısından daha fazla neler yamalıyız diye çalışmamız gereklidir” diyerek bitirdi.

‘Çıkış yolu halkın birleşik gücü’

ÖDP Hopa İlçe Başkanı Ali Rıza Özgenç, “2003’e kadar kapitalist sistem hamuru kendi lehine yoğurup hareket alnını genişletmesini becermiştir” diyerek tarikat, cemaat, ticaret, siyaset ve benzeri oluşumları üst üste koyulduğunda sonucun kaçınılmaz olduğunu beyan etti. Sürecin halen daha devam ettiğini ve kapitalizmin, dolayısıyla da uluslararası sermayenin, daha çok nemalanması için gerekli potansiyele sahip bir ülkede yaşadıklarını, iktidar tarafından atılan her adımın kapitalizmin hizmetinde, kapalı kapılar ardında yapılırken bütün ahlaki, vicdani, adalet, hukuk, eşitlik, özgürlük gibi en temel insani değerlerin altüst oluşlarını tepkisiz ve kanıksar ruh halinden bir an kurtarılması gerektiğini vurgulayan Özgenç, “Her haliyle çökmüş bu sistemin içinden çıkış yolu var o da halkın birleşik gücüdür. Böyle bir iradenin bizde var olduğunu düşünüyorum. Yeter ki isteyelim” dedi.

IMG 7059

 

‘Hopa’nın kahrını en çok devrimciler çekti…’

Özgenç’i ardından Halkevleri adına konuşma yapan Taylan Kaya, esas muratlarının birleşerek çoğalarak bir yol yürümek olduğunu vurguladı. Kaya konuşmasında önceki yerel seçimlerde yapılan hatalara değinerek, “Bu kentte Belediye Başkan adayı olmak en çok sosyalistlerin hakkıdır. Bu şehrin kahrını n çok devrimciler çekmiştir. Belediye Başkanlığına aday olacağımız zaman CHP bize siz eden aday olup oyları bölüyorsunuz diye sitem ediyordu. Asıl oyları bölen siz CHP’lilerdiniz. Biz oy bölmedik. Devrimciler kaybettirmedi” diyerek bu seçimde gözlerinin açıldığını ifade etti.

IMG 7070

Hopa’da yerel seçimleri AKP kazanmış olsa da kent iktidarını vermedik, Hopa’da sel felaketi olduğunda devrimciler Türkiye çağında çok iyi bir örgütleme yaptı, o zaman iktidar neredeydi” diyerek Hopa’da belediye seçimlerini kaybetmelerinin sebebini hep birlikte bildiklerini okumak olarak değerlendiren Kaya, “Mesele kazanmakta değil. Biz kazanınca kaybediyoruz. Ya süreci örgütleyemiyoruz ya da yönetemiyoruz “dedi.

‘Bir 5 sene daha kaybedemeyiz!’

“Biz yerel seçim çalışmaları süresince ne yapacağımızı söyleyeceğiz ama ne yapmayacağımızı da dile getireceğiz. Bu süreçte sadece birini başkan olarak seçmek için değil Hopa’yı geliştirmek için çalışmalıyız” diyen Kaya, seçimlerde CHP’yi desteklemediklerini, onurlu ve bilinçli bir belediye istediklerini söyledi. Bu süreci hep birlikte çalışarak atlatacaklarını dile getiren Taylan Kaya ” Biz bir 5 sene daha kaybedemeyiz. Neyi yapıp yapmayacağımızın asgari program ve ilkelerini çıkartarak halka ilan edeceğiz ve hep birlikte yapacağız” diyerek sözleri sonlandırdı.

‘Kadınlar her alana dâhil olmalı’

Buluşmanın genel akışından inisiyatif dâhilindeki oluşumların sözcülerini konuşmalarını tamamlamasının ardından söz katılımcılara geçti. Katılımcılardan Hasan Azaklı, salon profiline bakıldığında kadın katılımcının az olduğunu değinerek, “Yapılan nüfus çalışmalarında Hopa’daki kadın sayısının erkek sayısına göre fazla olmasına rağmen sosyal hayatta, siyasette, yaşamın diğer alanlarında kadınların eksikliği dikkat çekmekte. Kadınlarımız bir an önce hayatın her alanına dâhil olmalı” dedi.

Bir diğer katılımcı olan Hakan Gül, “Hopa seçmeni iyi irdelenmeli. Eskiden seçmen siyasi görüşüne göre oy kullanıyordu artık menfaatine öre oy kullanır oldu. Geçmişle kavga etmeyi bırakıp birleşmesek bu belediyeyi alamayız” dedi.

‘Gerici siyaseti değiştirmek için kadınlar bir güçtür’

Kadın katılımcılardan Melike Arduç konuşmasında, “Bugün halkçı, demokratik yerel yönetimlerin nasıl olması sorusuna cevap vermek, halktan yana, çocuktan yana, kadından yana, doğadan yana programlar ile bu memleketi yönetme kararlılığı ile buradayız” diyerek, kadınların nasıl bir yerel yönetim istediğine değindi.

Dünyanın neresinde olursa olsun kadınların gerek özel alanlara, gerek kamusal alanlarda yaşadıkları sorunların ortak ve benzer olduğunu söyleyen Arduç, “Yüzyıllardır var olan kadınların hayatlarını dört bir yerde kuşatan erkek egemen sistem karşısında kadınlar hayatlarını özgürleştirme mücadelesi vermiş. Engelleri bir bir aşarak her alanda var olmayı başarmışlardır” diyerek yerel yönetimlerin cinsiyet eşitliği temelli olmasının zorunlu olduğunu, kadın mücadelesine duyarlı ve destekleyen bir yönetim bakış açısının olmasının şart olduğunu vurguladı.

IMG 7097

Kadınların sadece anne, eş ya da kız kardeş olmadığını, bugünkü gerici siyaseti değiştirmek için güç olduğunu söyleyen Arduç, “Süreç içinde hep birlikte şekillendireceğimiz bu programın temel birkaç ayağı olmalıdır. Toplumsal cinsiyet eşitliği yönetimin her kademesinde temel bir bileşen olarak grup plan ve programlara yerleştirilmesi gereklidir” dedi.

‘Diyorlar ki…’

Kemalpaşa Belediye Başkanı Ergül Akçiçek söz alarak, “Düğünlerde, derneklerde, acıda, doğal afetlerde nasıl bir araya gelip dayanışıyorsak bu konuda da aynı şekilde birleşip çalışmalar yapmalıyız. Diyorlar ki solcular kendi aralarında kavga edecek biz de bu arada işi götüreceğiz. Buna geçit vermeyelim, birleşerek solun bayrağını Hopa’ya dikelim” dedi.

Akçiçek’in konuşmasının bitmesinin ardından söz alan Yunus Aksu, toplumsal muhalefeti bir arada ve güçlü tutarsak faşizmi ancak yeneriz. Mahallelerde, sokaklarda hatta apartmanlarda örgütleme yapıp komitelere katılmak ardından meclisleşmek gereklidir” dedi.

‘Örnek olacak çalışmalar yapılmalı’

Akabinde söz alan Ziya çelik “Biz solcular akıllı olduğumuzu düşünüyoruz ama çoğu zaman akılsız davranıyoruz” diyerek Türkiye’de olan gericilik ve yobazlığın Hopa’da baskın olmadığını ve bu yüzden yapılan çalışmalarla Türkiye’ye örnek olabileceklerini dile getirdi ve yan yana gelmezsek bir sonraki seçimde ortada dolaşan aksiyon tipler olacağız” dedi.

Meclis talebi öne çıktı

CHP Hopa belediye başkan aday adayları Murat Özçep, Gürbüz Akyüz, Turgay Güngör, Taner Ekmekçi ve Fehmi Ustabaş’ın katılım gösterdiği toplantıda; ortak eğilim olarak halk meclisi kurulması talebi öne çıktı.