Laz böreği

0
2248

Malzemeler:

Ortalama 65 cm çapında 4-5 cm kalınlığında bir tepsi için;

Yufka malzemeleri: 1,5-2 kase kadar un, 1 çay kaşığı tuz, 1 yumurta, 1-2 yemek kaşıığı yoğurt, 1-2 yemek kaşığı margarin, aldığı kadar süt.

Muhallebi için: 5 lt çığ süt, 2-3 yemek kaşığı yürekunu, 3 su bardağı buğday unu, 3 su bardağı toz şeker, 1 çay kaşığı tuz,

Muhallebi piştikten sonra; 5 yumurta, 4 yemek kaşığı yoğurt.

HAMURUN YAPILIŞI: Un yumurta,margarin ve tuz bir kaba alınır. Aldığı kadar sütle yoğrulur. Toparlanmak üzere olan hamura 2 yemek kaşığı kadar sıvıyağ eklenir. Hamur yağı emene kadar yoğurma işlemi devam eder. Yaklaşık yarım saat hamur dinlenmye alınır. Hazırlanan hamur 6 eşit parçaya ayrılır. Kıvamında bir hamur elde edip etmediğimizi kontrol etmek için hamur bıçakla kesilir.

Kesik yüzeylerde göz göz hava kabarcıkları oluşmuş ise kıvamı uygun demektir. Yufkalar tepsinin etrafına taşacak büyüklükte açılır. Yufkaların baklava hamuru inceliğinde açılmasına dikkat etmek gerekir. Üç yufka margarinle yağlanmış tepsiye serilir. İçine mahullebisinin (büyüklerin diliyle papası) dökülmesine hazırdır.

MUHALLEBİNİN HAZIRLANMASI: Süt bir tencereye alınır. İçerisine buğday unu,yürekunu (mısır ununun ince elekten geçirilmiş olan kısmı), şeker ve tuz konularak güzelce karıştırılır. Un sütle iyince bütünleştikten sonra küçük bir parça alınarak bir tavada kıvam kontrol edilir.

Kıvam yerindeyse karışım ocağa konur. Sürekli karıştırılarak bir muhallebi elde edilir.

Ayrı bir kapta yoğurt ve yumurta güzelce çırpılır, hazırlanan muhallebinin içine dökülerek karıştırılır.

Bu karışım tepsiye yufkaların üstüne dökülür. Tepsiye yayılan muhallebinin üstüne 1,5 bardak toz şeker serpilir. Eritilip kızdırılan tereyağı kaşıkla bu karışımın üzerine dökülür. Son olarak karabiber serpilir. Kaşığın ucuyla alttaki yufkalara değdirmeden muhallebi hafifçe karıştırılır. Tepsini kenarından sarkan fazlalıklar kesilir. Tepsi fırına verilir. 45 dakika pişirildikten sonra çıkarılır geri kalan 3 yufka araları yağlanarak tepsiye yayılır, fazlalıklar kesilir. Altı-yedi yerden delikler açılır ve tekrar fırına verilir. Yufkalar kızarınca börek fırından alınır. Üzerinde sakızımsı kıvamındaki şerbet hafifçe gezdirilir; hem yufkaların biraz yumuşaması hem de görünüşünü hoş tutması için.

Laz böreğinin püf noktalarını büyüklerimiz şöyle söyler:

Kaynatılmamış sütle (Lazca ugibumva) yapılması, köy yumurtasından vazgeçmemek, bir de karabiber tohum haliyle öğütülerek ya da dövülerek kullanılırsa hoş bir tat vereceği söylenir.

Laz böreğinin ılık halde yenmesini tavsiye ederiz.