Özel Söyleşi | 20 yıl sonra rüzgarın terse döndüğü yer: Borçka

0
120

20 yıl sonra rüzgarın terse döndüğü yer: Borçka

CHP’nin Artvin’de 2014 yerel seçimleri sonrası Ardanuç ve o dönem belde olan Kemalpaşa olmak üzere iki belediyesi bulunuyordu.

2019 yerel seçimlerinde ise tablo tamamen tersine döndü. 9 ilçesi bulunan Artvin’de CHP 7 belediye kazandı. Hopa hariç her yerde seçimlere Millet İttifakı ile hazırlanan CHP, Murgul ve Yusufeli hariç bütün ilçeleri kazanmayı başardı.

Bunlardan şüphesiz en büyük sürpriz Borçka’ydı. Borçka, 2014-2019 yılları arasında AKP, ondan öncesinde de üç dönem boyunca MHP tarafından yönetilen bir kentti.

2014 yılında Borçka’da AKP 3.905 oy alırken, CHP 1817 oy alabilmişti. 2019 yerel seçimlerindeyse CHP’nin ve İYİ Parti’nin ortak adayı Ercan Orhan, mevcut belediye başkanı Aslan Atan’a karşı yarıştı. Ercan Orhan ile yarışa giren CHP oylarını 2313 arttırarak 4130 oy aldı ve %55,36 oy oranıyla 20 yıl sonra Borçka’da rüzgar tersine döndü.

Borçka halkının Ercan hocası

Borçka Belediye Başkanı Ercan Orhan, bir öğretmen. 1993 yılında Atatürk Üniversitesi Ağrı Eğitim Fakültesi’nden öğretmen olarak mezun olan Ercan Orhan 2018 yılına kadar öğretmenlik görevine devam etmiş. Fatma Bekiroğlu ile evli olan Ercan Orhan’ın, Ceren, İlke ve Deniz isimlerinde üç çocuğu bulunuyor.

Belediye başkanlığına aday olmayı aklının ucundan bile geçirmediğini dile getiren Orhan, 2018 yılında parti içerisinden ve çevresinden gelen talep üzerine öğretmenliği bırakarak siyaset sahnesindeki yerini almış.

Öğretmen olmasından kaynaklı Borçka’da özellikle gençlerin “başkan” yerine “hocam” şeklinde seslendiği Ercan Orhan adaylık sürecini: “Aslında böyle bir fikrim yoktu. Ancak Borçka ile alakalı tabii dertlerimiz de hayallerimiz de vardı. Herkesin mutlu yaşadığı bir Borçka’yı herkes gibi ben de özlüyor ve düşlüyordum. Sonrasından CHP’den ve yakın çevremden talepler dillendirildi. Önce ailem ve yakın çevremde konuyu değerlendirdim, sonrasında da bu yola çıktım” şeklinde anlatıyor.

40 yıllık içme suyu sorunu çözüldü

Millet İttifakı adayı olarak seçimlere giren Ercan Orhan: “Borçka’da güzel bir dayanışma örneği sergilendi. İsim olarak Millet İttifakı dendi ancak, bizler bunu Borçka İttifakı olarak yorumladık. Çünkü sadece İYİ Partili dostlarımızla değil, her kesimden, her partiden hemşehrimizle birlikte hareket ettik. Bu büyük Borçka İttifakı olmasa, seçimlerden bu şekilde de çıkamazdık. Şimdi de aynı şekilde, her kesime her partiden hemşehrimize ayırt etmeden hizmet etmeye devam ediyoruz.”

31 Mart yerel seçimleri sonrası bir yol haritası çıkardıklarını ve bu yol haritasında öncelikli sorunların başında içme suyunun bulunduğunu belirten Borçka Belediye Başkanı Ercan Orhan: “Seçim döneminde yapmış olduğumuz çalışmalarda suyun Borçka’nın en büyük sorunu olduğu, suyun musluklardan temiz akmadığı, altyapı problemi olduğunu ve bunun 40-50 yıllık bir sorun olduğunu tespit ettik. Biz önce Borçka’da içilebilir hak olan bu suyu, insanlara temiz bir şekilde nasıl içirebiliriz diye bir program yaptık. İlk altı, yedi ay içerisinde vatandaşlarımızın temiz suya erişimini sağladık. Bir önceki dönemden kalan altyapı projesi devam ediyordu, şirketin çekilme kararıyla beraber altyapı projesi iptal edildi. Biz bu süre içerisinde de bir mahallemizin altyapısını tamamen bitirdik, üstyapısını da düzenledik. Kamu kurumlarının en yoğun olduğu mahalleydi, yolları çok kötüydü; o bölgedeki insanların memnuniyetini ve övgülerini aldık. Diğer mahallelerimizde de altyapı çalışmalarımız devam ediyor” şeklinde belediye olarak öncelikli yapılanları özetledi.

Türkiye’nin ilk karantina altına alınan ilçesi

Türkiye’de ilk vakanın açıklandığı 11 Mart 2020 tarihinin öncesinde dünyadaki gelişmeleri takip ederek belli bir hazırlık yaptıklarını aktaran Orhan: “Meclis üyelerimizle ve çalışanlarımızla konuşarak ekipler kurduk. Bütün Borçka’nın evleri ve işyerlerinde dezenfekte çalışmaları yaptık. Bunu da özel bir şirketle değil belediye olarak, çalışanlarımızla yaptık. İnsanlar maske bulamazken, biz bütün hanelere maske ve dezenfektan bıraktık. İnsanların dertleriyle dertlendik. O sürede belediyemiz üstün bir performans sergiledi. Sokakların temizliğinden kovid hastalarının çorbalarına kadar bütün çalışmaları gerçekleştirdik. Bu süreç bütün dünyada ve Türkiye’de olduğu gibi burada da çok zorlu geçti. Biz belediye olarak maksimum düzeyde iyi niyetli çalışarak; vatandaşın bu zorluklarını gidermeye çalıştık. Türkiye’de ilk karantina altına alınan ilçesi olduk. Karantinayla ilgili de artık tecrübemiz var. Vatandaşlarımız tabi çok sıkıldılar. Onlar bir kez daha çok teşekkür ediyorum. Gerçekten büyük bir özveri gösterdiler hala özveri göstermeye devam ediyorlar. Büyük bir dayanışma içerisinde hareket ettik, belli sonuçlar da aldık. En azından bir daha karantina uygulaması olmadı ve çok kayıplar vermedik. Diğer devlet kurumlarıyla da dayanışma içerisinde çalıştık. Bu pandemi bize şunu gösterdi, dayanışmanın ne kadar önemli olduğunu ve birbirimize ne kadar ihtiyacımız olduğunu gördük” dedi.

Uzaktan eğitim sınıfı

Pandemi döneminde öğrencilere ve gençlere yönelik çalışmaları ihmal etmediklerini belirten Borçka Belediye Başkanı Orhan: “Bilgisayara ve internete erişimi olmayan öğrencilerimiz için uzaktan eğitim sınıfı açtık. Sanırım bu sınıfı ilk olarak kuran kentler arasındayız. Öğrencilerimiz belediye binamızın içerisinde, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına uyarak gönül rahatlığıyla eğitimlerine ara vermeden, bilgisayar başında devam ettiler. Yine ihtiyaç sahibi öğrencilerimiz için tablet yardımında bulunduk. Bildiğiniz gibi ben bir öğretmenim. Borçka’nın bütün çocukları ve gençleri benim öğrencim. Onların herhangi bir şeyden eksik kalmaması için elimden geleni yapıyorum, yapacağım” şeklinde konuştu.

Yaşam Vadisi

Yapımına yeni başlanan Yaşam Vadisi projesinin bitmesiyle kent insanının nefes alacağını vurgulayan Orhan: “Çoruh Nehri kıyısında atıl durumda bulunan yaklaşık 10 dönümlük alanın Borçka halkının sosyal yaşamına katkı yapacak. Yaşam Vadisi’nde 800 metre bisiklet yolu, 800 metre yürüyüş yolu ve 4 dönüm yeşil alan bulunacak. Ayrıca Devlet Su İşleri’nin belirleyeceği şekilde, yaşam vadisi içerisinde asma köprü de yer alacak. Borçkamız yaylalarıyla, meralarıyla zaten saklı bir doğal cennet. Ancak kent merkezimizde insanlarımızın dinlenebileceği, nefes alabileceği, spor yapabileceği alanlara da ihtiyaç var. Projenin sosyal hayata katkısı dışında o bölgede bulunan öğrencilerimize de katkısı olacak. Yaşam Vadisi sayesinde öğrencilerimiz trafik içerisinde sıkışmadan yaşam vadisinden geçerek ulaşımlarını rahatlıkla sağlayabilecekler” dedi.

Muratlı Sınır Kapısı ve Turizm

Borçka yerel ekonomisinin doğa turizmi ve Muratlı Sınır Kapısı’nın açılmasıyla daha da gelişeceğini söyleyen Orhan: “Borçka biliyorsunuz Gürcistan ile çok yakın olan bir ilçe. Muratlı Sınır Kapısı’nın açılmasıyla alakalı Resmi Gazete’de yayınlanan, işte oranın yöneticisinin olduğu; ama fiiliyatta olmadığı bir süreç var. Bununla alakalı bir sivil inisiyatif de oluşturduk ticaret odası marifetiyle. Neler yapabilirizi konuştuk ancak pandemi sürecinde bunla ilgili çok fazla girişimde bulunamadık. Sınır kapısının açılması Borçka ekonomisini çok olumlu yönde etkileyecektir. Bunu en küçük çocuğundan en yaşlısına kadar kime sorarsanız sorun, bunun Borçka’ya önemli bir katkısının olacağını biliyor. Fakat genel itibariyle, ülkemizde ekonominin sıkıntıya girmesinden kaynaklı bu süreç sanırım biraz sekteye uğradı.

Artvin’in Borçka ilçesi turizm anlamında biraz önde gidiyor ve başı çekiyor. Gelen misafirlerimiz genellikle Karagöl ve Macahel bölgesini tercih ediyorlardı. Artık yeni doğa turizmi alanları da oluşturmaya başladık. Beyazsu Yaylası, İbrikli Şapeli, Banakna Köprüsü ve baraj gölünde insanların geziler düzenlemesi gibi farklı alanlara da açıldık. Ancak tabi pandemi en çok da turizm alanını sekteye uğrattı. Yapmamız gereken en önemli şey bu pandemiden bir an önce kurtulmak sanıyorum” ifadelerini kullandı.

Borçka’ya kötülük yapanı vatandaş cezalandıracaktır

Borçka Belediye Başkanı Ercan Orhan, iller bankasından belediyelere gelen payların kesintiye uğramasını şu şekilde yorumladı: “Belediye başkanı olduktan sonra, siyasi kimliğimizi bir kenara koyarak herkese eşit mesafede ve bütün vatandaşlarımızı kucaklayacak şekilde hareket etmeye çalıştık. İller bankasından gelen paylar bellidir. Bu payların başka ilçelere kaymasını sağlamak için belli çalışmalar oldu. Ben pişman olduklarını düşünüyorum. Bu durum kendi partilerine de kendi düşüncelerine de zarar verdi. Borçka’da böyle şeyler çok fazla ön plana çıkmamalı. Borçka küçük ve feodal bağların çok güçlü olduğu bir yer. Biz iyi günde kötü günde kol kola girip sevinçlerimizi ve acılarımızı paylaşan insanlarız. Bunu da büyütmek gerekiyor. Borçka’da huzur ve sükûnet içerisinde birlikte yaşama kültürünü en üst düzeye çıkarmamız gerekiyor.  Zaten vatandaşımızın en büyük sorunu ekmek kavgası olmuş. İnsanlar nasıl geçinebilirim, iş bulabilir miyim kaygılarıyla yaşıyor. Ekmek kavgası olan insanlarla siyaseti ayırmak gerekiyor. Belediyeler arası gelen payları keserek, bu ayrımcılığı yapanlara vatandaş tarafından cezası verilecektir diye düşünüyorum. Borçka’da siyasi çalışmalarla değil insani çalışmalarla yürümemiz gerekiyor.”

En düşük maaş 3770 TL

Ayakta durabilmek için koşulların ne kadar zor olduğunu biliyoruz diyen Orhan, Borçka Belediyesi ile Belediye-İş Sendikası arasında yapılan toplu iş sözleşmesi sürecini “Emekçi kardeşlerimizin emeğinin karşılığını ne kadar versek azdı. Fakat koşulları maksimum düzeyde zorlayarak; arkadaşların insanca ve onurlu bir şekilde yaşamaları için elimizden geleni yaptığımıza inanıyoruz. Umuyoruz çalışan arkadaşlarımız da bundan memnun kalmışlardır. Amacımız burada, ezilen emekçi arkadaşlarımın yanında durabilmek. Ekonomik koşulları da göz önünde bulundurmamız gerekiyordu. 59 çalışan bulunan Borçka Belediyesi Personel Limited Şirketi’nde taban yevmiyesi standart olarak 145 lira, bekar çalışanlarımızın en düşük maaşı 3770 lira, evli çalışanlarımızın ise 4300 lira şeklinde güncellenirken 60 gün yevmiye ve sosyal haklarda da iyileştirme gerçekleştirdik” şeklinde anlattı.

Spotify hesabı olan ilk belediye

Borçka Belediyesi, Twitter’da belediyeler arasında en çok takip edilen hesaplar arasında bulunuyor. 30 binin üzerinde takipçi sayısına ulaşan Borçka Belediyesi, paylaşımlarında güncel ve sosyal konulara da yer vermesiyle dikkat çekerken; Spotify hesabı oluşturan ilk belediye olarak karşımıza çıkıyor.

Borçka Belediyesi’nin Spotify hesabında, “Borçka Yolunda Dinlenecek Şarkılar”, “Çocuk Şarkıları” ve belediye başkanının en sevdiği şarkılardan oluşan üç farklı çalma listesi bulunuyor.

Sosyal medya çalışmaları hakkında bilgi veren başkan Orhan: “Sosyal medya platformları medya ve iletişim ekibimiz tarafından yürütülüyor. Ekibin başında Borçkalı bir arkadaşımız var. Borçka’nın coğrafyasını, dokusunu, kültürünü ve insanlarını bilen bir ekibimiz var yani. Sosyal medya çalışmalarını da bu anlamda bu dokuya göre kuruyorlar. Elbette sadece Borçka, Artvin veya Karadeniz ile de sınırlı kalmıyorlar. Güncel gelişmeleri takip eden, sosyal konulara duyarlı bir çalışma yürütüyorlar. Birçok içeriğin oluşumunda da ortak fikir alışverişinde bulunuyoruz. Kendi hesabımı ben kullanıyorum ancak belediye hesabını arkadaşlarımız takip ediyor. Spotify fikri de yine ekibimiz tarafından ortaya atıldı. Bu fikir bana geldiğinde çok sevindim çünkü benim bir yanım müzik. Akordeon ve bağlama çalıyorum. Sosyal medyanın gücünü tartışmaya gerek yok. Bu bağlamda her türlü sosyal medya mecrasında belediyemizin bir üretiminin olmasını kıymetli buluyorum” ifadelerini kullandı.