Şehirlerde yaşamak insanları zihinsel olarak hasta ediyor

0
318

Avrupa Dünya Dostları (Friends of the Earth Europe) tarafından yapılan son bir araştırmaya göre, şehirlerde yaşamak insanları zihinsel olarak hasta ediyor. Kırsal kesinde yaşamanın şehirde yaşamaktan daha fazla şifalı olduğunu belirtiyor. (1)

Avrupa Çevre Politikası Enstitüsü’ndeki araştırmacılar 200’den fazla akademik çalışmanın verilerini inceledi ve kırsal kesimde yaşamanın (yeşil, açık alanlara kolayca erişilebilinen yerlerde) erken ölümü ve belirli hastalık riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini buldu. Aynı zamanda analiz, kirli şehirlerde yaşayanlar için bu risklerin artabildiğini de gösteriyor. Analizin sonuçları sanayileşmiş şehirlerde ve kentlerde yaşanan önceki olumsuz bulguları destekliyor; olumsuz sağlık koşullarının birçoğu için birincil risk faktörü olabilir.

İnceleme, yemyeşil bitki örtüsü içinde yaşayan insanların, şehirlerde yaşayanlara göre daha az depresyon ve obezite geçirme olasılığının düşük olduğunu söylüyor. Ayrıca veriler, açık alanlara ve ağaçlara kolay ulaşabilen insanların kentlerde yaşayanlara göre yüzde 16 daha düşük ölüm oranına sahip olduğunu da söylüyor. Yine aynı araştırmaya göre, daha fazla ağaç ve açık alan bulunan bölgelerde yaşayan hamile insanların çok daha sağlıklı çocuklar dünyaya getirdiklerini tespit ediyor. Bu bulgular, kırsal kesimde yaşamanın olumlu sağlık etkilerinin arkasındaki nedenlerin fiziksel aktivitelerin fazla olması ve daha az hava kirliliğine maruz kalmak olduğunu öne sürüyor.

Avrupa Dünya Dostları oluşumundan Robbie Blake: “İnsanların ve toplulukların ancak doğaya erişebildiklerinde gelişebileceklerinin kanıtları güçlü ve giderek artıyor. Hepimizin yaşamımızda doğaya ihtiyacı var, bize özgürlük veriyor ve sağlıklı yaşamamıza yardım ediyor” diye açıklama yaptı.

Çevrenin sağlığımız üzerindeki etkilerini gösteren benzer birçok çalışmayı görebiliyoruz. Science dergisinde yayınlanan benzer bir çalışma, yapraklı ağaçlara bakan başucu penceresine sahip safra kesesi ameliyatı olan hastaların bir tuğla duvarı görenlere göre daha hızlı toparlandığını ortaya koyuyor. Çalışmada, başucu penceresine erişimi olan hastalarda daha az ağrı kesici gerektiği ve cerrahi sonrası daha az komplikasyon görüldüğü ortaya çıkıyor. Harvard Üniversitesi araştırmacıları, şehirlerde yaşayan insanların yeşil alanlara erişimi olan bölgelerde yaşayanlardan yüzde 12 daha yüksek ölüm oranına sahip olduğunu söylüyor. Bir Ontario Sağlık Çalışması göre de, şehir içinde daha fazla ağacın olması şehir sakinlerinin sağlık algılarının iyileşmesine yardımcı olabilir.

Bilim direktörü Lyle Palmer “İçinde yaşadığımız çevrenin refah algımız ve sağlığımız üzerinde büyük bir etkisi var. Kentsel planlama yaparken bu bilgiyi dikkate almak zorundayız” diyerek konunun önemine dikkat çekiyor.

Kaynak: News Target
Çeviri: Yeşim Özbirinci

(1) Bunun için araştırma yapmaya gerek yok sanırım. Günümüz şehirleri tam bir kaos! Siz okumaya devam edin tabii, bakmayın bana.