Yerel basın Yusufeli Barajı ve yeni yerleşim yerini gezdi

0
102

Yerel Basın, Artvin Valiliği tarafından düzenlenen Yusufeli Barajı ve yeni yerleşim yerinde tanıtım gezisine katıldı.

Türkiye’nin birinci, dünyanın beşinci en yüksek barajı olan Yusufeli Barajı’nı ve ilçenin taşındığı yeni yerleşim yerini gezen basın mensupları yetkililerden bilgi topladı. İlk olarak DSİ (Devlet Su İşleri) yetkilisinden yeni yerleşim alanı hakkında bilgilendirilen basın mensupları, ardından Yusufeli Barajı’nı gezdi. Yusufeli Barajı’nda su tutma işleminin başlamasının ardından su seviyesi 74 metreye ulaştı. Baraj gölü suları altında kalacak ilçe merkezi ve köylerin yeni yerleşim yerlerine taşınma sürecinde de sona gelindi. Artvin Valisi Yılmaz Doruk, Yusufeli yeni yerleşim yeri ve Yusufeli Barajı hakkında bilgi toplayan gazeteciler ile bir araya geldi.

Artvin Valisi Yılmaz Doruk, gazetecilerin Yusufeli Barajı ve yeni yerleşim alanı hakkında sorularını yanıtladı. Vali Doruk, Yusufeli Barajı’nın bir mühendislik harikası olduğunu belirterek “Yusufeli Barajı Türkiye’de birinci, Dünyada beşinci en yüksek barajı. Bu ölçüler elimizdeki ölçü ve parametreleriyle tanıtmak için kullandığımız örnekler. Yoksa baraja gittiğinizde o hissiyat anlatılamaz. Dağların içinde konumlanmış bir mühendislik harikası. Yusufeli Barajı bizim gurur duyduğumuz ve Türkiye yüzyılının altyapı şaheseri denilmeyi ne kadar hak ettiğini gördünüz” ifadelerini kullandı.

Yeni yerleşim hakkında bilgiler veren Vali Doruk “Baraj yapmakla Yusufeli Projesi tamamlanmıyor. Yusufeli Projesi dediğiniz de sadece barajın yapılmasıyla ilgili değil onun dışında tabi şehir merkezi dahil 19 köy etkileniyor. 19 köyün 7 tanesini yeniden yapıyoruz. Köyleri oradan kaldırıyoruz , yeni belirlenen alanlarda her türlü altyapısıyla birlikte köyü yeniden kurmuş oluyoruz. Bir de ilçe merkezini taşıyoruz ve büyük bir alan. Yansıtıcılar diye tarif edilen bölgede hemen Yusufeli üzerindeki bir yerde şehir kurulmuş oldu. Eski yerleşim yerinde göre çok daha büyük olarak kuruldu. 150 hektar alan kuruldu. Bu alan eski yerleşim yerinin neredeyse iki katı. Yeni ilçe merkezinin kurulduğu yerin dağlık ve kayalık olması nedeniyle burada ilçe kurmak zor oldu. Çok emek sarf edildi. Modern bir ilçe inşa edilerek vatandaşımıza ferah, geniş, güzel yaşam alanları oluşturuldu ve vatandaşlarımız burada yaşamaya başladı. Taşınma çok zor bir süreç olmasına rağmen neredeyse kusursuz, eksiksiz bir süreç geçirdik. İlk kamu kurumlarını, sonra okulları, sağlık kuruluşlarını taşıdık. İş yerleri taşındı. Şu anda konutlardan yüzde 100’e yakın vatandaşımız buraya taşındı. İş yerlerinin taşınmasında da yüzde 80’i bulduk. Zannediyorum 1,5 ay içinde artık eski ilçe merkezini konuşmayacağız. Şu anda sadece sanayiyi taşımadık. Aslında yeni ilçe merkezinde sanayimiz hazır. Burada hak sahibi olamayan vatandaşlarımız için de yeni iş yerleri yapıyoruz. Onlar da bitince bütün sanayiyi aynı anda taşımış olacağız” dedi.

Yusufeli Projesi için istisnai destekler verildiğini belirten Vali Doruk “Yani baştan insanlarımız tabii ki kafalarında bir sürü soru vardı. Biz zaman zaman anlatıyorduk. ‘Merak etmeyin, daha güzel yaşayacaksınız’ dediğimizde bunu yaşamadan anlamak zor oluyor tabi. Bireysel sorunları olan var tabi, onlarla konuşuyoruz, çözüyoruz. Ama sokağa gittiğinizde o atmosferden bir bayram havasında insanlarda bir heyecan bir tatlı telaş görüyorsunuz. Bunu başardık. Cumhurbaşkanımızın ciddi destek veriyor Yusufeli’ne. Yusufeli’nde zaman zaman serzeniş olsa da bize genel anlamda istisnalar dışında ciddi destek verildi. Zaman zaman bazı yakınmaları oluyor. Zor bir iş tabi ciddi manada Bu desteği hissettik. Cumhurbaşkanımız da ilçe için hiçbir şeyi sakınmadı. Buraya istisnai destekler verildi. Yusufeli, Türkiye’nin en büyük iskan projesidir. Bu durum nedeniyle devletin zirvesinden aşağıya doğru bir hassasiyet var. Aldığımız bu güçle de yeri gelince inisiyatif aldık ve yeni Yusufeli’ni en güzel şekilde inşa ederek şekillendirdik” ifadelerini kullandı.

Yeni yerleşim yerinin merak uyandırdığını belirten Vali Doruk “Buranın bir turizmi vardı. Biz dört kapıdan Artvin diyorduk. Şimdi Yusufeli ciddi manada merak uyandırdı. Her zeminde cumhurbaşkanımız dile getirdi buradaki eseri. Artvin’in geneline ciddi katkısı olacağını düşünüyorum ben. Artvin’in Gastorinimin merkezi nerdeyse Yusufeli. Şimdi bu yönüyle de Artvin’in turizmine katkısı olacak” şeklinde konuştu.