Artvin’de üreticiler ve esnaf, artan et fiyatlarından şikayetçi

0
63

Artvin’de hem üreticiler hem de esnaf artan et fiyatlarından şikayetçi. Şavşat ilçesinde kasaplık yapan Fatih Turan, “Üretim sıkıntısı var. Şu anda et ithal ediliyor ve bunun çözüm olmadığını düşünüyoruz. Yem fiyatlarının, saman fiyatlarının, ot fiyatlarının, girdi fiyatlarının yüksek olması dolayısıyla üreteciler ellerindeki hayvanlarını ellerinden çıkarmak zorunda kaldılar. Şimdi ise hayvan ve et sıkıntısı yaşanmakta” dedi. Dönerci Seçkin Özmen ise “Döner fiyatlarına gelen zamlardan memnun değiliz. Hayvancılık biraz az, doğal olarak et az ve et fiyatları yükselince tabii ki de bu durumdan biz de memnun değiliz. Halk da zorlanıyor ödeme konusunda” diye konuştu.

Artvin’de küçükbaş hayvancılığın en çok yapıldığı ilçelerden Şavşat ve Ardanuç’ta özellikle yem, saman ve ot fiyatlarının yükselmesi besicileri zor durumda bıraktı. Artan maliyetler nedeniyle yükselen et fiyatları da dönercileri, lokantacıları zora soktu. Halkın alım gücünün düşmesiyle dönerciler ve lokantacılar iş yapamaz hale geldi.

“ÜRETİCİ, MALİYETLERDEN YÜZÜNDEN MALINI ELİNDEN ÇIKARDI”

Şavşat’ta kasaplık yapan Fatih Turan, şunları söyledi:

“Üretim sıkıntısı var. Şu anda et ithal ediliyor ve bunun çözüm olmadığını düşünüyoruz. İç piyasadaki üreticinin desteklenmesinin, dışardan karkas veya et olarak besilik hayvan yerine damızlık hayvan getirilmesinin daha çok faydası olacağını düşünüyorum. Çünkü yem fiyatlarının, saman fiyatlarının, ot fiyatlarının, girdi fiyatlarının yüksek olması dolayısıyla üreteciler ellerindeki hayvanlarını ellerinden çıkarmak zorunda kaldılar. Özellikle sütün para etmemesi, damızlık ineklerin kesilmesine sebep oldu. Bu vesilesiyle çok büyük bir üretim açığı oldu. Yani dişi hayvan demek, üretim demek. Erkek hayvana belirli bir sezon bakılıyor, besi tamamlanıyor ve kesiliyor, ama sonrası yok. Aksine damızlık hayvana yönelik bir hareket olursa piyasanın en azından belli bir zaman duracağını, fiyatların makul kalacağını düşünüyoruz. Küçük üreticilerin ve aile işletmelerinin desteklenmesini düşünüyor ve talep ediyoruz. Bu yöne ağırlık verilmesini bekliyoruz.

“GÜNDE 10-15 KİŞİ, FİYATLARI SORARAK GERİ ÇIKIYOR”

Üreticilerin desteklenmesini istiyoruz. Süt ve et fiyatlarının şu an pahalı olduğu söyleniyor ama aksine, bir demirle, bir betonla, bir nalbur malzemeleriyle ya da diğer gıda ürünleriyle kıyaslandığında et fiyatlarının çok yüksek olmadığını söyleyebiliriz. Sıkıntı yaşıyoruz. Örneğin bu dükkana 50-60 kişi giriyorsa 10-15 kişi, fiyatları sorarak geri çıkıyor. Artık 100- 200 gram ya da 50 liralık, 70 liralık kıyma ya da et vermekten gerçekten utanır hale geldik. Yani atıyorum; 10 gram, 20 gram, 50 gram, 70 gram normalde bizim için hiç önemli değildi, şu anda ise o gramajdan kaldırmak zorunda kalıyoruz. Yani gerçekten insanlık için zor bir durum ve hepimizin içi kan ağlıyor. Ama inşallah yetkililer buna çare ve çözüm bulurlar diye düşünüyorum.”

“ET FİYATLARI ARTTIĞINDAN BERİ İŞİMİZ YOK”

Dönerci Leyla Şahin ise şöyle konuştu:

“Piyasada et fiyatları artığından bu yana işlerimiz yok. Bakın, içerde dört tane masamız var ve ancak iki tanesi doluyor. Yok yani, içler acısı. İşler yok. Etlerde fiyatlar arttı ve insanlarda alım gücü azaldı. Allah yardımcımız olsun diyorum.”

Ardanuçlu dönerci Serşat Gülü de “Bu son gelen zamlardan normalde biz de memnun değiliz ve bizim isteğimiz dışında olan bir şey ve bu da özellikle sığır, hayvanın tekelde birikmesi nedeniyle bu hale geldi. Zaten bölgemizde sığır yetiştiriciliği biraz düştüğü için bu sefer ette de sıkıntı çekmeye başladık” dedi.

“ÜRETİCİ OLARAK BİZ DE DÖNER YİYEMİYORUZ”

Üretici Kazım Altınkaya ise şunları söyledi:

“Küçükbaş hayvancılıkla uğraşıyorum ve bu meslek bize atadan, deden geliyor. Ama şu anda biraz et fiyatları arttı. Bunun yanı sıra yem fiyatları da artınca özellikle ot ve saman almakta zorlanıyoruz. Geçen günlerde saman aldım ve 4-5 bin lira arasında aldım ve bu bizim için üzücü bir olay. Döner fiyatlarından aslında memnun değiliz biz üreticiler de. Artan döner fiyatlarından dolayı biz de yiyemiyoruz tabii ki. Geçenlerde cağ 25 liraydı, şimdi ise 30-35 civarında. Üretici olarak biz de yiyemiyoruz. Zam gelince inanın, biz üreticilerin cebine para girmiyor.”

Ardanuçlu dönerci Seçkin Özmen, “Döner fiyatlarına gelen zamlardan memnun değiliz ama şöyle bir şey var; hayvancılık biraz az, doğal olarak et az ve et fiyatları yükselince tabii ki de bu durumdan biz de memnun değiliz. Halk da zorlanıyor ödeme konusunda. İşlerimiz düştü fiyatlar yükselince, yani memnun değiliz” dedi.