Artvin’de Yok Olmaması ve Görülmesi Gereken 8 Yer

0
2033
hatila-vadisi
hatila-vadisi

HES’ler, barajlar, taş ocakları, maden gibi projelerle dört tarafı sarılmış Artvin’in yok olmadan görülmesi ve yok olmaması için direnilmesi gereken 8 yerini sizler için derledik.

1. Arhavi Kamilet Vadisi

Arhavi merkezden Ortacalar tabelasına saparak, MNG’nin HES’ini, vadi içerisinde cehennemi andıran taş ocağını geçerek; Çifte Köprü mevkiine ulaşabilirsiniz. Mençuna Şelalesi’ne giden yolu takip ederek isterseniz şelaleyi ziyaret edebilir, ister şelaleye çıkmadan yine MNG’nin HES tehditi altında olan Kamilet Vadisi’nin iç kısımlarına doğru yürüyebilirsiniz.

2. Şavşat Meydancık

Dik yamaçları aşarak vardığınızda Meydancık köyünün düzlüklerini görünce şaşıracaksınız. Dağlar arasında kendisine has evleri ve havasıyla muhakkak ilginizi çekecektir. Ancak ne yazık ki vadiyi şantiye alanına döndürecek 2 Baraj ve 3 HES projesi planlanmakta.

Toplamda 230 MV’lık proje kapsamında Meydancık Regülatörü ve HES, Bayram Barajı ve HES,  Bağlık Barajı ve HES’in yapımı planlanıyor. Meydancık Regülatörü ve HES Projesi’nin su kaynağını Meydancık Deresi, Bayram Barajı ve HES Projesi ile Bağlık Barajı ve HES Projesi’nin su kaynağını ise, Meydancık Deresi’nin mansaplandığı Berta Suyu oluşturmakta.

3. Hopa Güneşli Köyü Şelalesi

Şelalenin döküldüğü dereye 2011 yılında HES projesi uygulanmak istense de Hopa halkının direnişi sonrası projeden vazgeçildi. 2017 yılı içerisinde de bölge tabiat parkı ilan edildi. Her ne kadar kulağa hoş gelse de Güneşli köylüleri Ayder ve Fırtına Vadisi’ndeki kötü örneklerden yola çıkarak şelalelerini kitlesel turizme kurban etmek istemiyor. Şelaleye Güneşli köyü içerisinden yaklaşık 3 saat yürüyerek çıkılabiliyor. Aynı zamanda şelale ve dere Hopa’nın içme suyu kaynağını oluşturuyor.

4. Ardanuç Cehennem Deresi Kanyonu

Ardanuç Cehennem deresi içerisinde bulunan ve Artvin-Ardanuç karayolunun 25. km.’sinde yer alan kanyon. Çoruh Nehrinin kollarından olan Ardanuç suyunun açtığı dar ve derin vadi olan Ardanuç Cehennem Deresinin yamaç eğimi 90 dereceyi bulur. Dik bir duvarı andıran ve 200 metreyi aşan yükseltisiyle oldukça dikkat çeker ve birkaç kilometre boyunca bu özelliğini korur. Ardanuç halkı bu kanyonu da oluşturan derelerini korumak için HES’lere karşı yıllardır direniş sergilemektedir.

5. Yusufeli

İlçe merkezi baraj suları altında kalacak ve merkezi baraj gölünün yamaçlarına taşınacak olan Yusufeli içerisinde gezilebilecek ve korunması gereken birçok bölge mevcut. Barhal çayı, Barhal Kilisesi, İşhan Manastırı, Tekkale Kilisesi, Ersis Kalesi bunlardan birkaçı.Olgunlar yaylası ve bu yayla üzerinden Kaçkar tırmanışı yapmak mümkün. Hala daha kendisine has iklimini koruyan ve zeytin yetişebilen Yusufeli çok yakında ne yazık ki baraj suları altında yok olup gidecek.

6. Klaskur Vadisi ve Karagöl

Borçka ilçesinde bulunan Klaskur vadisi de HES’lerden payını alanlardan. 2 HES yapıldıktan sonra, projelerin zararını gören yöre halkı diğerlerinin yapılmasına engel olmaya çalışıyor. Klaskur vadisinin yukarısında bulunan Karagöl de yok olma tehlikesi altında. Karagöl’ü özellikle sonbahar mevsiminde yapraklar sarıya ve kızıla dönünce görmeniz tavsiye edilir.

7. Hatila Vadisi

Cengiz Holding tarafından yapılmak istenen Cerattepe maden projesi sınırlarında yer alıyor Hatila vadisi. Artvin merkez ilçesinde bulunan vadi Hatila deresi ve birçok yan derelerini içerir. 1994 yılında Milli Park ilan edilen vadinin en yüksek noktası 3224 Metre rakımda bulunmaktadır. Bal üretimi bölgenin en önemli ekonomik faaliyetidir.

Sahada bulunan bitki türlerinden bazıları, ağaç olarak; ladin, göknar, sarıçam, kayın, gürgen, kızılağaç, meşe, alıç, karaağaç, akçaağaç, kavak, kestane, porsuk ve ıhlamur. Ağaççık olarak; orman gülü, fındık, şimşir, karayemiş, üvez. Çalı olarak; yaban gülü, böğürtlen, ayı üzümü. Otsu bitkiler olarak da; çoban püskülü, çilek, eğrelti otu, kekik, mürver ve ısırgan türleri bulunmaktadır.

Hayvan türleri olarak; memeli hayvanlardan dağ keçisi, sincap, sansar, ayı, domuz, kurt, tilki, tavşan, çakal, ceylan. Kuş türlerinden; dağ horozu, keklik, serçe, ağaçkakan, karatavuk, atmaca, bıldırcın, doğan. Balık türlerinden; alabalık ve sürüngenlerden; kertenkele, yılan ve kaplumbağa türleri bulunmaktadır.

8. Kafkasör yaylası ve Cerattepe

Merkez sınırları içerisinde bulunan ve Artvin halkının tek nefes alabileceği nokta olan Kafkasör yaylası, Artvin’in tepesinde bulunmaktadır. 25 yıldır maden projesine karşı direnişe ev sahipliği yapan Cerattepe bölgesi de Kafkasör yaylasından yaklaşık bir saat mesafededir. Cengiz Holding’in halka rağmen yapmak istediği maden projesi sonrası bu bölgenin ne durumda olacağını düşünmek zor olmasa gerek. Gezilecekten önce direnilecek yerlerin başında Cerattepe bölgesi gelmektedir.

Tavsiye: Gezerken direniş noktalarına uğrayın, çay için, dayanışın. Sırt çantanız ve çadırınızla gezin, bol bol otostop çekin. Tur firmaları sizi A’dan B’ye götürür, otostop her yere.