Borçka’da Kalandar geleneği asırlardır devam ediyor

0
125

Kalandar etkinliği Borçka’da de renkli görüntülere sahne oldu.

Borçka’nın Aksu Mahallesinde Kalandar, Miladi takviminin 13’üncü günü akşamı geleneksel kutlama sopalar eşliğinde kutlandı.

Borçka’da ocak ayının 13’ünü 14’üne bağlayan gece gerçekleştirilen “Kalandar Eğlencesi’ne genç yaşlı çok sayıda kişi katıldı, horonlar oynanıp, Türkçe ve Gürcüce şarkılar söylendi. Kız kaçırma oyununun da oynandığı etkinlik sonrası ev ev dolaşan yöre sakinleri her evden gıda, meyve ve erzak topladı.

Aksu Mahallesi Muhtarı Ekrem Yılmaz tarafından organize edilen kutlamaya İlçe Kaymakamı Hakan Contarlı, Belediye Başkanı Ercan Orhan ve çok sayıda gençler ve yaşlılar katıldı.

Kaymakam Hakan Contarlı, yaptığı açıklamada “Güzel bir dayanışma örneği, kültürün yaşatılmasına vesile olanlara da teşekkür ediyorum” derken, Belediye Başkanı Ercan Orhan ise ” Çocuklar, gençler bir araya gelerek ev ziyaretleri yapar, yiyecek ya da oyuncak tarzı şeyler toplanır. Bunlar bir araya getirilerek birlikte yenir bir dayanışma örneği içerisinde orada toplanan çocuklarla ilgili toplanan oyuncaklar varsa onlar çocuklara dağıtılır. Bunun yanında maniler okunur, ev ziyaretleri yapılır, yüzyıllardır bu şekilde devam eden bir gelenek var. Bunlar çok önemlidir, unutulmaya yüz tutmuş geleneklerdir. Bunların unutulmaması gerekiyor, yaşatılması gerekiyor. Bizler de Aksu Mahallesi muhtarlığının hazırlamış olduğu etkinliğe birlikte katılarak katkı sunduk ve o coşkuyu birlikte yaşadık. Bu etkinlikler paylaşımı ve dayanışmayı arttırıyor ve birlikte bir şeyler yapılıyor bunlar çok önemlidir toplumlar için biz de kutluyoruz bunu” ifadelerini kullandı.

Borçka İlçesi Aksu mahallesi Muhtarı Ekrem Yıldız, “Bu etkinlik yüzyıllardan gelen bir gelenek. Köylerde ve mahallelerde eskiden sosyal bir aktivite olmadığı için böyle bir etkinlik düzenlemişler. Bu etkinlikte gençler kapı kapı dolaşıp o zamanın şartları ile cevizidir kumanyasıdır topluyorlar, horon ve akordiyon eşliğinde etkinlik yapıyorlar. Bu etkinlikten sonra da belirli bir gün belirliyorlar ve kaynaşma, sosyalleşme, dargın olanların barışma gibi faaliyetler gerçekleştiriliyor, ziyafetler veriyorlar, güzel bir eğlence oluyor. Bizim yöremizde isim olarak ‘Kul’ olarak geçiyor. Gürcistan’da da ‘Berioba’ diye geçiyor. Bu kutlamalar Gürcistan’da da yapılıyor, Artvin vilayetinde de kutlanıyor. Böyle bir etkinlik yaptık gayet de güzel oldu. İnşallah bunun devamı da önümüzdeki yıllarda gerçekleşecek.

Miladi Takvim’de 13’ü 14’e bağlayan gece, Rumi olarak ayın 1’i oluyor. İnsanlar o kadar güzel karşıladılar ki bu etkinliği, özellikle 40 yaş üstündeki insanlar detaylı bildikleri için çok mutlu oldular. Çocuklar yeni gördükleri için çok olumlu karşıladılar, çok güzel karşıladılar. Mahallelilerimin ve diğer arkadaşlarımın bu olumlu yaklaşımları beni muhtar olarak çok mutlu etti” dedi.