Sokak hayvanlarının sorunları ve belediye başkanlarına önerilerimiz

0
585

Sami Özçelik

Belediyelerin, genellikle en çok zorlandıkları konudur sokak hayvanları. Oysa kolaylıkla çözülecek bir konunun nasıl ülke sorunu haline geldiği ise düşündürücü bir konudur. İnsanlar şehirlere indiğinde, köpek, kedi gibi evcil hayvanlardan uzaklaştılar. İnsanlarda bu hayvanlara karşı sevgisizlik, tahammülsüzlük oluştu.

Daha da ötesi, nefret kine, korkuya dönüştü. Sokak hayvanlarını kabullenmeyenler belediyelere şikâyet yağdırdı. Belediyeler sorunun çözümünün en kolayını seçerek, sokak hayvanlarını bayıltıcı iğne ile gece yarıları toplayıp ya zehirleyip gömdüler ya çöplüğe attılar ya da şehrin uzağında bir yerlere bırakarak döndüler.

Ancak, hayvanseverler bu konuda oldukça sert açıklamalarla bu şekilde tavır sergileyen belediyeleri eleştirdiler. 5199 Sayılı kanuna muhalefetten suç duyurusunda bulundular. Hiçbir belediye köpek kedi katliamlarıyla anılmak, haber yapılmak istemez!.. Peki, çözüm nedir? Belediyeler, bunu sadece kendi mekanizmalarıyla yapamazlar, yapamıyorlar.

Çünkü sokak hayvanlarıyla ilgilenecek olanların, en başta bu hayvanları seven, onlarla özel bağlar kurabilen, fedakârlık yapabilen, sabah 8, akşam 5’i gözetlemeyen insanlar olmalı.

Bu özelliklerde insanlar ise hayvanlarla ilgili kurulmuş STK’larda bulunur. Onlar kendi imkanlarıyla trilyonluk bütçeleri ve neredeyse sınırsız imkanları bulunan belediyelerden daha etkili ve çözüme dayalı çalışmalarda bulunuyorlar. Onların barınak, yiyecek, ilaç ihtiyaçlarını ceplerinden, yardım kampanyaları açarak sağlamaya çalışıyorlar.

Şimdi, Artvin’de 7 belediye başkanı değişti. Bu başkanlarımızı da kendilerinden önceki başkanları uyardığımız gibi uyararak hata yapmamalarını, yanlışa düşmemelerini öneriyoruz. Unutulmamalıdır ki sokak hayvanlarının sorunu “a” belediye başkanına ”b” belediye başkanına göre değişkenlik göstermez. Sokak hayvanlarına olan bakış açıları, ilgileri ve çözüme dayalı projeleriyle farklılık gösterir.

Bakın Artvin Belediyesi’ni örnek vereceğim; 2,5 milyona köpek rehabilitasyon bakım merkezi yaptılar. Anlı şanlı açılışlar oldu. Büyük bir maddi destek veren Artvin’in yetiştirdiği çok değerli işadamımız Nihat Gökyiğit açılışa katıldı.

Ama gelin görün ki istenilen sonuç alınamadı. Ben en başından dönemin belediye başkanına en azından selamlaştığımız, toplantılarına katıldığımız zamanlarda orada böyle bir barınağın işe yaramayacağını söyledim. Öyle de oldu!..

Artvin’de Yeni Mahalle Orman İşletmesine ait bir yerde HAYDİKO tarafından, Belediye, Orman İşletmesi ve diğer ilgili kurumlarla birlikte “Sokak hayvanları Yaşam Köyü” kuruldu. Etrafı çitle çevrildi. 150 civarında köpeğe hayvanseverler bakıyor.

Yardım toplayarak, ceplerinden vererek, yiyecek toplayarak, nöbetleşe bu işi gönülden yapıyorlar. Hem de çok güzel yapıyorlar. Çok başarılı bir şekilde hem hayvanları koruma altına alıyorlar, hem de çok önemli bir sorunun muhteşem çözüm paydaşı oluyorlar.

Bu nedenle tüm belediyelere önerim şudur; Yeni seçildiniz, diğer belediye başkanlarından farkımız olsun istiyorsanız, sizi sokak köpeklerini katleden, gömdüren, çöplüğe attıran katil, kötü belediye başkanı olarak değil, bu konuda ülkeye örnek olacak çözümler sunan ve sorunu çözen çevreci, hayvansever, insana, doğaya saygılı belediye başkanı olarak ansınlar.

Çünkü 5 yıl gerçekten çok kısa bir süredir. Bakın sizden önce başkan seçilen belediye başkanları 5 yıl sonra kaybettiler!. Çünkü kafalarına göre takıldılar. Sokak hayvanlarına bakmadılar, eleştirilere kulak asmadılar, halktan, haktan ve adaletten koptular!..

Kum saati 1 Nisan 2019 tarihinden itibaren işlemeye başladı. Sizi eleştiren gazetecilerle, Hayvanseverlerle, STK’larla buluşun, konuşun. İnanın ki çok güzel işler başaracaksınız. En kolayı olan çaktırmadan toplama, zehirleme, başka yerlere atma yoluna sakın gitmeyin..

Bundan sonra hangi belediye kendi alanındaki canları alıp bir başka bölgeye atarsa afişe edilecektir. 
Bakın her ilçenin il merkezinin bir sürü lokantaları var. Oralara kaplar koyun, kemiklerini ayrı yere toplasınlar diğer sulu yemekler için ayrı kap verin. Kasapların, tavukçuların kemiklerini atıklarını toplayın. Bunun için hayvanseverlerle işbirliği yapın.

Siz bir araç görevlendirin, aşı ve diğer gerekli ihtiyaçlarını karşılayın. Sokak hayvanlarıyla ilgili, insanların bağlarını güçlendirecek etkinlikler yapın. Öncülük edip, hayvanseverlerle çocuklarla birlikte sokak hayvanlarını sevin, onlarla birlikte dolaşın..

Uzaktan, söz ile sevgi olmaz. Samimiyetinizi ortaya koyun. Türkiye, dünya sizi konuşsun. Böylece 5 yıl sonrası için “keşke” demeyin. O zaman iş işten geçmiş olur. Bizden de sizlere geçmiş olsun demek kalır. Bu uyarı daha önceki belediye başkanlarına da samimiyetle yapılmış dost uyarısıdır.