Yusufeli 7’nci kez yıkılıyor: ‘Tayyip baba bizi boğdu’

0
125

Artvin’de 152 yıllık tarihinde 6 kez yerleşim yeri değiştirilen ve 7’nci kez taşınacak olan Yusufeli’nde yıkım başladı. Bölge halkından Oğuzhan Boyacı, “Hiç doğru giden bir şey yok. Hayatını devam ettirirken bir yıkım var. Bu yıkımın adı hurdaya peşkeş çekilmiş bir yıkım” dedi. CHP Yusufeli İlçe Başkanı Barış Demirci ise “Kaymakamlık her şeyi aldı götürdü” diye konuştu.

Yapımına 9 yıl önce başlanan Yusufeli barajı teslim tarihinden 5 yıl sonra 22 Kasım’da tamamlandı. Barajda su tutulmasına başlanmasıyla birlikte, yeni yerleşim yerine taşınmaya başlayan Yusufeli halkı binbir zorlukla la hayatlarını kurmaya çalışıyor.
Yusufeli sakini Oğuzhan Boyacı, “60 yıllık Hükümet binası ve insanlar ilçede hayatını devam ettirirken kimsenin gözünün yaşına bakmadan yıkılıyor” dedi.
Kafe işletmecisi Yaşar Güler, yeni yerleşim yerinde taşınacak bir yerlerinin olmadığını dile getirdi: “Eşimle beraber kafe işletiyorum. Yaklaşık 12 senedir esnafız Yusufeli’nde. Yeni yerleşim yerinde işyeri hak sahibi olmadık sadece konutta hak sahibi olduk. Evimizi taşıdık ama dükkân bekliyoruz şu anda taşınacak bir yerimiz yok.”

‘Bizi boğdu’

Mustafa Çorapçı ise şöyle konuştu: “65 senedir buradayım şu anda bir tane duracak evim yok üstelikte Yusufeli’nde oturmaktayım. Yabancıya ev çıktı bizlere ev çıkmadı. Arkamızla toprak taşıyıp dağda zeytin dikiyoruz ve çalışıyoruz. Yusufeli yerlisi olarak fakat bizlere çıkmadı. Neden çıkmadı çünkü dışardaki insanlara çıktı bizlere çıkmadı. Adama çıktı 5 daire adam hiç Yusufeli’nde değil ucuza alıp verdi bin liraya ve dolaysıyla biz de kaldık mağdur. Benim gibi kaç bin kişi… Şu anda da suyun altında kalmak üzereyiz. Sağ olsun Tayyip baba bizi boğdu boğacak yani.”

‘Atatürk büstü hurdacılara teslim edildi’

CHP Yusufeli İlçe Başkanı Barış Demirci, bölgede yaşanılanları şu sözlerle özetledi: “Konutların büyük bir kısmı yeni yerleşim yerine taşındı ama esnafımızın yüzde 90’ı hala eski yerinde faaliyetlerinde devam ediyor. Şu an bulunduğumuz yer resmi tören alanı. Atatürk büstümüz ve yeni yerleşim yerimizde Atatürk büstü yapılmış durumda değil ama burada var olan Atatürk büstü görüntülerde de çıktığı üzere hurdacılara teslim edilmiş durumda. Kaymakamlık her şeyi aldı götürdü kurumları taşıdılar ve resmi tören anıtının burada bu şekilde hurdacılara bırakılmasını kesinlikle yanlış olduğunun altını çizerek onları şiddetle eleştirdiğimi söyleyeyim.”