Artvin’de kenevir tarımı için ilk adım atıldı

0
841

Artvin Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu ve Borçka Ziraat Odası Başkanı Tolga İSKENDEROĞLU’nun hazırladığı rapor Cumhurbaşkanı Başdanışmanı İsrafil KIŞLA, Artvin Mv. Erkan BALTA ve diğer ilgili makamlara iletildi.

Artvin Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu ve Borçka Ziraat Odası Başkanı Zir.Müh.Tolga İSKENDEROĞLU ve Artvin Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı İbrahim DURMUŞ ve Birlik Baş.Yrd. İbrahim AYDIN, Artvin’de Kenevir ekimi ve Arıcılığa etkileri konusunda bir toplantı gerçekleştirerek kontrollü kenevir tarımı hususunda ortak hareket etme kararı aldı.
Başkanımız Zir.Müh.Tolga İSKENDEROĞLU’ nun hazırladığı rapor ilgili makamlarla görüşülerek sunuldu.

ARTVİN VE İLÇELERİNDE KENEVİR EKİMİ İLE İLGİLİ TALEP RAPORU

Artvin ve ilçelerinde kenevir ekimi ilgili raporda “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 29/09/2016 yılı 29842 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan yönetmelik ile Türkiye’nin 19 ilinde izin alınması şartıyla kenevir üretimine izin verildi. Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre izinli kenevir yetiştiriciliği ;
Amasya, Antalya, Bartın, Burdur, Çorum,İzmir, Karabük, Kastamonu, Kayseri, Kütahya, Malatya, Ordu,Rize, Samsun, Sinop, Tokat, Uşak, Yozgat ve Zonguldak illerinde ve bu illerin bütün ilçelerinde yapılabileceği açıklanmıştı.

Ülkemizde 19 ilde tekrar üretim düşünülen kenevir bitkisi birçok sektörde kullanılmaktadır. Bir dönümlük kenevir, 25 dönümlük orman kadar oksijen üretir. Bir dönümünden, dört dönüm ağaca eş kâğıt çıkar. Bir ağaç 20-50 yılda yetişir, kenevirse dört ayda. Kenevir 8 kez kâğıda dönüştürülebilir, ağaç 3 kere. Dönüşümlü ziraatta uygun yaz bitkisidir, dünyanın her yerinde kolaylıkla yetişir. Çok az suya ihtiyaç duyar. Kendisini böceklerden korumak için tarım ilacına ihtiyacı yoktur, dayanıklıdır. Yani kenevirle yapılan tekstil ürünleri yaygınlaşsa tarım ilacı sektörüne de gerek kalmaz. Tüm petrokimya ürünleri yenilenebilir olarak kenevirden daha ucuza üretilebilir.

Kenevirin kullanıldığı başlıca sektörler; İlaç yapımı, Kâğıt yapımı, Yakıt yapımı (bio yakıt), Kumaş yapımı, Otomotiv sektörü, Petrol ve petrokimyanın kullanıldığı her alanda alternatif, Kozmetik ve sabun yapımı gibi sektörlerde kullanılmasının yanı sıra; AİDS ve kanser tedavisinde kemoterapi ve radyasyon etkisini, ayrıca ağrıyı azaltmada kullanılıyor. Glokom, artrit, romatizma, kalp, sara, astım, mide, uykusuzluk, omurga rahatsızlıkları gibi en az 250 hastalığın tedavisinde kullanılıyor. Bazı doktorlar bilinçaltı temizliği için kenevirin tek yöntem olduğunu söylüyor. Eski yıllarda, eski medeniyetlerde bu gerekçe ile yoğun olarak kullanılıyordu. Bataklık kurutmada çok etkilidir, Radyasyon temizleyicidir, Olağanüstü miktarda Oksijen üretir. Bir dönümlük kenevir, 25 dönümlük orman kadar oksijen üretir.

Kenevir bitkisinin bu özelliklerinin yansıra, arıcılarımızın geçmiş deneyimlerden yola çıkarak kenevir bitkisinin Varroa parazitine iyi geldiği, hatta hastalığı tamimiyle ortadan kaldırdığı savunulmaktadır.

Varroa ilk olarak 1978 yılında Türkiye’ye Trakya’dan giriş yapmış, 1980’den sonra bütün Türkiye’ye yayılmıştır.
Varroa, Arının hemolenfini (kanını) emerek çoğalır ve beslenir. Parazitin üremesi petek gözleri içerisinde olur. Ana arı petek gözlerine ilkbaharda yumurta bırakmaya başladıktan sonra dişi akarlar da faaliyete geçer. Bunlar gelişmekte olan 5-6 günlük larvalı petek gözleri içine gözler kapatılmadan 1-2 gün önce girerler. Larvalar üzerinde bir hafta kadar hemolenf emerek beslenir.

Varroa hastalığı arıların sönmesine ve arıların zayıflamasına sebep olmaktadır. Sadece bal arıları kolonilerinde olan, bal arısı kurtçuklarında üreme yeteneğine sahip ve yaşamlarını arı kolonilerinde sürdüren, Türkiye’de arıcılık sektörünü tehdit edecek kadar zararlı dış parazittir.

Bilindiği üzere ; Artvin’de 1264 olarak bilinen bitki takson sayısı,1993-2013 yılları arasında yapılan floristik çalışmalar ile 1800’lere, 2013-2015 yılları arasında Artvin Çoruh Üniversitesi, Orman Fakültesi, Orman Botaniği Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr.Özgür EMİNAĞAOĞLU tarafından yapılan çalışma ile 2727 ‘ye ulaşmıştır. Bu bitki taksonlarının 198 adedi endemik olmak üzere 500 adedi nadirdir. Artvin sahip olduğu bu bitki çeşitliliği bir çok ülke ile mukayese edilebilir zenginliktedir.

Artvin, sahip olduğu 4 önemli Bitki ve Doğa Alanı (Karçal Dağları, Çoruh Vadisi,Doğu Karadeniz Dağları ve Yalnızçam Dağları), Bir Biyosfer Rezerv Alanı (Camili), İki Milli Park (Karagöl-Sahara ve Hatila Vadisi), Üç Tabiatı Koruma Alanı (Camili-Efeler,Camili-Gorgit ve Çamburnu) ve İki Tabiat Parkı(Borçka-Karagöl,Altıparmak) ile biyolojik çeşitlilik açısından ülkemizin en önemli illerinden biridir.
Bölge, Dünyanın biyolojik çeşitlilik açısından en zengin ve aynı zamanda tehlike altındaki en önemli 34 Biyoçeşitlilik Sıcak Noktasından biri olan ‘’Kafkasya Biyoçeşitlilik SıcakNoktası’’içinde kalmaktadır.

Artvin, hem dünya üzerinde korumada öncelikli 200 Ekolojik Bölgesinden biri olan ‘’Kafkasya-Anadolu Hirkan Ilıman Ormanları’’, hem de ‘’Kuzey Anadolu Bitkisel Çeşitlilik Merkezi’’ içerisindedir.

Ayrıca deniz seviyesi sıfır kotundan 3925 m kota kadar uzanan kot farklılıkları Artvin’i dünyada nadir bölgelerden biri yapmaktadır. Bu özellikler, bitki çeşitliliği ve arıcılık için eşsiz şartlar sağlamaktadır.

Artvin Saf Kafkas Arı Irkı Gen Merkezi olması itibari ile de ülkemiz arıcılığının en önemli bölgelerinden biridir.

Coğrafi özellikleri bakımından sanayi ve benzeri üretimlerin yapılamadığı ilimizde çiftçilerimiz için Arıcılık önemli geçim kaynaklarının başında gelir.

Bu bilgi ve veriler ışığında; ülkemizde 19 ilde üretimi yapılması düşünülen Kenevir Bitkisi yetiştiriciliğine Artvin ili ve ilçelerinin de dahil edilmesini istiyoruz. Gereğini saygılarımla arz ederim.” ifadelerine yer verildi.

Haber: Sami Özçelik