Artvin Kalesi Turizme Kazandırılacak

0
945
????????????????????????????????????

ARTVİN – Vali Muhterem İnce beraberindeki Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe, İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Murat Şahin ile tarihi Artvin Kalesini gezerek turizme kazandırılması planlanan kale de incelemelerde bulundu.

Kitabesi bulunmayan ve 10’uncu yüzyılda yörede yaşayan Bagratlılar tarafından inşa edildiği tahmin edilen Artvin Kalesi Çoruh Nehri’nin tabanından 70 metre yükselen ana kaya üzerinde bulunuyor.

Stratejik konumu itibariyle Osmanlılar zamanında da kullanılarak günümüze sağlam olarak ulaşan kalede bir adet su deposu ve küçük bir kilise bulunurken kalenin toplam alanı ise bin 600 metrekaredir.

İncelemelerden sonra basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Vali İnce,  Artvin Kalesinin ilin en önemli tarihi miraslarından birisi olduğunu söyledi.

Kitabesi bulunmayan kalenin 10’uncu yüzyılda yapıldığının tahmin edildiğini dile getiren Vali İnce, bu tarihi mirasa sahip çıkarak turizme kazandırmak istediklerini belirtti.

Vali İnce “Artvin Kalesi Artvin’in en önemli tarihi objelerinden birisidir. Bu anlamda başta belediye başkanlığımız olmak üzere ilgili diğer kamu kurumlarımızla buranın yeniden restorasyon edilmesi ve turizme kazandırılması için bir gayret içindeyiz. Bu anlamda çeşitli alternatif projeler hazırlıyoruz. Gerek tahsis gerek uygulama konusunda çalışmalarımızı başlattık. Belediye başkanımızla birlikte bugün de yerinde incelemelerde bulunduk” dedi.

Kalenin atıl kaldığını gözlemlediğini belirten Vali İnce, Artvin Kalesinin ilk defa çıkılan bir yer değil de sürekli ziyaret edilen bir yer olması gerektiğini ifade ederek, “Bunun için de engelleri kaldırıp, projelerimizi geliştirip burayı hem tarihimize hem de turizmimize kazandırmayı amaç edindik. En kısa sürede de bunu gerçekleştirmeyi planlıyoruz” diye konuştu.

????????????????????????????????????
????????????????????????????????????

Kalenin restorasyonu aşamasında dikkat edecekleri en önemli hususların başında kalenin tarihi doğallığının korunması olduğunu kaydeden Vali İnce, ilk günkü yapıldığı şekliyle kalenin yapısına zarar vermeden restore edilmesinin önemli olduğunu söyledi.

Vali İnce, gerekli yasal izinlerin alınarak aslına uygun bir şekilde, bugünün şartlarında da ihtiyaçları karşılayacak bir şekilde projelerin geliştirileceğini dile getirdi.

Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe ise geleceğini turizmde arayan bir kentin destinasyon noktalarına ihtiyaç duyduğunu belirterek, Artvin’in doğa güzelliğinin yanı sıra tarihi değerlerinin de ortaya çıkarılması gerektiğini söyledi.

Artvin Kalesinin Artvin’de yaşayan herkesin efsaneleriyle üzerinde çok şey konuştuğu bir tarihi bir yer olduğunu belirterek, “Artık buraları muhafaza etmek değil, turizme açma zamanı. Buranın belediyemize tahsisi içinde girişimlerimiz var. Burası Artvin Merkezde ki en önemli 6 turizm noktasından birisi. Buranın turizme açılması için alt yapısını hazırlıyoruz. İnşallah en kısa sürede hizmete girecektir. Artvin turizm alt yapısını tamamlıyor. Yeni bir turizm kenti doğuyor. Artvin Turizmin yeni yıldızı olacak” dedi.